Η Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Στις 28 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η οποία ανακαινίσθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Το Ίδρυμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, πρόσφατα ανακαινισμένου, Μουσείου, καθώς και τον πλούτο των πηγών του, ενέκρινε το 2008 τις εργασίες αναδιαμόρφωσης και εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης του, που πραγματοποιήθηκαν με βάση τη μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Στάικου.
Η ανάπλαση της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης και επιτόπιας μελέτης στους επισκέπτες, μέσω του αναγνωστηρίου, που μπορεί πλέον να φιλοξενήσει δέκα αναγνώστες, ενώ επιπλέον βοηθητικοί χώροι δίνουν την δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της συλλογής, καθώς και της ασφαλούς αποθήκευσης και συντήρησης των σπάνιων βιβλίων.
Η Βιβλιοθήκη, που εξειδικεύεται στον βυζαντινό πολιτισμό, άρχισε να συγκροτείται μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το ενδιαφέρον για τη μελέτη της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης στον ελλαδικό χώρο οδήγησε στην ίδρυση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ). Έκτοτε, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται διαρκώς, χάρη σε αγορές, ανταλλαγές και δωρεές μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Σήμερα, αριθμεί 15.000 τίτλους, 200 σειρές ελληνικών και ξένων περιοδικών και περίπου 2.500 ανάτυπα. Πλουσιότατη σε βιβλία βυζαντινής τέχνης, κατά κύριο λόγο σχετικά με την ζωγραφική, σε βιβλία ιστορίας και πολιτισμού, σε ιστορικές και εκκλησιαστικές πηγές, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους μουσείων και εκθέσεων, η Βιβλιοθήκη διαθέτει και αρκετές σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9.00 έως τις 13.00.
Ελπίζουμε, όμως, ότι σύντομα θα διευρυνθεί το ωράριο ή τουλάχιστον μία ημέρα της εβδομάδας θα επιμηκυνθεί έως τις 2.30, ώστε να διευκολύνει τους αναγνώστες. Σχετικά με κάποιο απόγευμα, που θα έπρεπε οπωσδήποτε να παραμένει ανοιχτή, αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες είναι προς το παρόν αξεπέραστες. Αλλά πώς αλλιώς θα εξυπηρετηθεί το ευρύτερο κοινό;