Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης

Η έκθεση με θέμα «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» ήρθε από την Πόλη στην Αθήνα (μέσω Θεσσαλονίκης) και φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών έως την Κυριακή 10 Ιουλίου.

Η έκθεση εστιάζεται στους αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης με ελληνορθόδοξη καταγωγή, οι οποίοι έδρασαν κυρίως τον 19ο αιώνα, αλλά και το πρώτο μισό του 20ού, και επηρέασαν σημαντικά το δομημένο περιβάλλον τόσο της οθωμανικής πρωτεύουσας όσο και του υποβαθμισμένου, μετά το 1923, αστικού κέντρου, αφήνοντας ευδιάκριτα σημάδια στο οικιστικό τοπίο της σημερινής μεγαλούπολης. Εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και νέα μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας στην Πόλη.

Η έκθεση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον οργανισμό «Istanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, περιλαμβάνει φωτογραφίες κτιρίων (κατοικίες και πολυκατοικίες, εκκλησιαστικά και σχολικά κτίσματα, εμπορικά κέντρα, ακόμα και ταφικά μνημεία), πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ και άλλο αρχειακό υλικό. Κάθε πανό είναι αφιερωμένο σε έναν από τους Ρωμιούς αρχιτέκτονες.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών είναι ανοικτό τις καθημερινές (εκτός της Τρίτης) και τα Σαββατοκύριακα.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, κυκλοφόρησε ένας ενδιαφέρον Κατάλογος με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, δίγλωσση έκδοση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου. Θα τον βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου.