Η αρχαία Μακεδονία στην Οξφόρδη

Η αρχαία Μακεδονία, από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο, στο αναδιοργανωμένο Ashmolean Museum of Art and Archaeology του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έως τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Η Έκθεση με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο. Θησαυροί από την βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας – ένα ελληνικό Βασίλειο στην εποχή της Δημοκρατίας» είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας αρχαιολογική έκθεση που πραγματοποιείται στο αναδιοργανωμένο Μουσείο Ashmolean, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην Οξφόρδη, από τις 7 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου 2011 (σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, τον Ελληνικό Οργανισμό Εκθέσεων / Hellenic Exhibitions Organisation και την 17η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Ο Κατάλογος της Έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται περισσότερα από 500 ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στις Αιγές (Βεργίνα), έχει εμπλουτιστεί με 18 αρχαιολογικά και ιστορικά δοκίμια, που εξετάζουν μία ευρύτερη ποικιλία θεμάτων σχετικά με το Βασίλειο των Μακεδόνων, τις Αιγές και την δυναστεία των Τημενιδών.
Τόσο η ευρύτητα της θεματολογίας των δοκιμίων που συγκροτούν αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα συλλογικό τόμο και ακολουθούν την συλλογιστική πάνω στην οποία έχει δομηθεί η Έκθεση –καθώς και η ευρηματικότητα ορισμένων θεμάτων–, όσο και η ανάπτυξή τους, καθιστούν τον Κατάλογο ένα σημαντικό έργο, στο οποίο έχουν ενταχθεί τα αποτελέσματα των ανασκαφών και μελετών της τελευταίας τριακονταετίας. Έκθεση και Κατάλογος είναι το έργο ωριμότητας πολλών από τους επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εξιχνίαση της ιστορικής εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου, από την ίδρυσή του τον 7ο π.Χ. αι. έως και την εποχή της ανάρρησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον μακεδονικό θρόνο.
Αν οι καλοκαιρινές σας διακοπές σας οδηγήσουν στην Αγγλία, μην παραλείψετε να περάσετε από το Ashmolean της Οξφόρδης. Ακόμα κι αν ο προορισμός σας είναι το Εδιμβούργο και το περίφημο Φεστιβάλ του, αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη για να δείτε την Έκθεση και τις άλλες συλλογές του Μουσείου.

arxaia makedonia