Η «Γαλλία» του Στράβωνα

Στην πρώτη διάλεξη του Κύκλου «Η Αυτοκρατορία των τριών ηπείρων», μιλώντας για τη Γαλατία πέραν των Άλπεων, την οποία κατέλαβε ο Ιούλιος Καίσαρ στα μέσα του 1ου π.Χ. αι., χρησιμοποιήσαμε μερικά αποσπάσματα από τα Γεωγραφικά του Στράβωνος. Επειδή οι πληροφορίες και τα σχόλια του Πόντιου κοσμοπολίτη διασκέδασαν ιδιαίτερα τους ακροατές, μέσα στο φορτισμένο κλίμα των καιρών, δημοσιεύουμε τα αποσπάσματα από το Δ΄ Βιβλίο «Γαλλία». Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση του Κάκτου, από την σειρά Οι Έλληνες (Αθήνα 1994), μολονότι η μεταφορά (μετάφραση) στα νεοελληνικά είναι σε πολλά σημεία πολύ μέτρια, αλλά κάναμε μερικές μικρές επεμβάσεις. Αν και τα ονόματα των κατακερματισμένων γαλατικών φυλών είναι πολλά και δυσχεραίνουν την ανάγνωση, τα κρατήσαμε όπως αναφέρονται. Ορισμένα παραπέμπουν σε σύγχρονες πραγματικότητες. Τα άλλα, μπορείτε να τα παραβλέψετε.

Είναι χρήσιμοι και οι χάρτες, τους οποίους μπορείτε να δείτε και να μεγεθύνετε, για να έχετε μία εικόνα της Δυτικής Ευρώπης πριν από 2.000 χρόνια. Πηγή: Chris Scarre, The Penguin Historical Atlas of ancient Rome (Penguin Books, London 1995).

Περιττό να προσθέσουμε ότι εξίσου χρήσιμη πηγή για τη Γαλατία εκείνης της εποχής είναι η θαυμάσια σειρά «Αστερίξ», που από παρανόηση θεωρείται πως απευθύνεται σε παιδιά. Ενδεικτικά παραπέμπουμε στο, μεταφρασμένο στα ελληνικά, μελέτημα των René van Royen, Sunnyva van der Vegt, «Asterix και Ιστορία» (εκδόσεις Μαμουθκόμιξ, Αθήνα 2002).
pdfΣΤΡΑΒΩΝ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Βιβλίο Δ΄ ΓΑΛΛΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Ο Ίμβριος προκαθήμενος» Για την Ξηροκρήνη »