ΑΝΕΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

 

8603Ύστερα από επτά χρόνια και οκτώ μήνες που χρειάστηκαν για την κατασκευή της Βάσης Δεδομένων και της Ιστοσελίδας που φτιάξαμε για το ΑΠΑΝ, έφτασε η ώρα για τη δημοσιοποίησή του. Από την Τετάρτη 18/2 ένα μέρος του Αρχείου είναι διαθέσιμο στο κοινό.Τα μέλη του Πανοράματος, που είναι αυτομάτως και συνδρομητές του ψηφιακού ΑΠΑΝ, θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τον προσωπικό κωδικό τους.
Όπως γνωρίζετε, τα μέλη του Πανοράματος είναι αυτομάτως και συνδρομητές του ψηφιακού ΑΠΑΝ. Έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να πλοηγούνται στο σύνολο του Αρχείου, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνέχεια –ενώ το ευρύ κοινό μπορεί να επισκέπτεται ένα πολύ μικρότερο μέρος, εκτός εάν κάποιος εγγραφεί συνδρομητής της Ιστοσελίδας μας. Από σήμερα και έως το τέλος της εβδομάδας τα μέλη κι όσοι δήλωσαν ήδη ενδιαφέρον για να γίνουν συνδρομητές θα λάβουν τον προσωπικό κωδικό τους.

Οι πρώτοι τέσσερεις μήνες λειτουργίας είναι δοκιμαστικοί και σε αυτό το διάστημα περιμένουμε τις παρατηρήσεις, τις υποδείξεις, τα σχόλιά σας, ώστε να βελτιώσουμε όσο γίνεται το αποτέλεσμα. Τα σχόλιά σας για το ψηφιακό ΑΠΑΝ θα σας παρακαλούσαμε να τα στέλνετε στο email του Αρχείου του Πανοράματος, που είναι archive@apan.gr (και όχι στο info@apan.gr της Γραμματεία του Πανοράματος). Μπορείτε να συνδεθείτε κατευθείαν από το ΑΠΑΝ.
Και μία απαραίτητη διευκρίνιση. Η Ιστοσελίδα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος λειτουργεί από το 2009 και το γνωρίζετε ήδη: αφορά κυρίως στις δραστηριότητες του Πανοράματος και σύντομα θα ανακαινιστεί.
Στο δεύτερο μέρος τεκμηριώνουμε και αποθησαυρίζουμε σε ψηφιακή μορφή ό,τι έχει συγκεντρωθεί στο Πανόραμα στη διάρκεια των τριάντα χρόνων της λειτουργίας του. Έργο χρονοβόρο, κοπιαστικό και πολυέξοδο, αλλά πολύ χρήσιμο κι εντέλει γοητευτικό.

Εξαρχής αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι που θα ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις κι όχι απλώς μερικά «σακούλια», όπου θα αποθηκεύαμε στο ένα τις περίπου 75.000 φωτογραφίες που έχουμε συγκεντρώσει, στο άλλο τις εκατοντάδες πανοραμικές σημειώσεις από τις διαλέξεις και τα ταξίδια, στο τρίτο τους χάρτες κλπ, κλπ. Κατασκευάσαμε ένα ψηφιακό «δέντρο» που ακολουθεί τη γεωπολιτική οργάνωση του χώρου στον οποίο έχουμε επικεντρωθεί και, ξεκινώντας από το κράτος, καταλήγουμε σε μία συνοικία ή ακόμα και μία γειτονιά μιας πόλης, ή μια εξοχή, όπου τοποθετούνται τα αντικείμενα (οντότητες) που ανήκουν σε αυτόν τον Τόπο.
Κάθε Οντότητα (ακόμα και κάθε φωτογραφία) έχει αποκτήσει μία Ταυτότητα και κάθε Ταυτότητα έχει πολλά πεδία.
Τα πάντα χρειάζονται τεκμηρίωση, γράψιμο, διπλό και τριπλό έλεγχο. Έχουμε δει πολλές τσαπατσουλιές, για να χρησιμοποιήσουμε έναν επιεική χαρακτηρισμό, στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ό,τι θα βρείτε στο ΑΠΑΝ έχει ελεγχθεί. Λάθη και αβλεψίες βεβαίως θα υπάρχουν. Μόλις τα εντοπίζουμε, θα διορθώνονται. Περιμένουμε και τη βοήθειά σας, τη συμμετοχή σας.
Θα βελτιωνόμαστε συνέχεια και θα ανεβάζουμε κάθε δυο τρεις ημέρες νέο υλικό, γιατί πολλά θέματα είναι σχεδόν έτοιμα.

sel 44Το ΑΠΑΝ απευθύνεται σε απαιτητικούς επισκέπτες. Αλλά και από τη μεριά σας χρειάζεται αφενός υπομονή, ώστε να εξοικειωθείτε με τη λογική της ψηφιακής δομής του, κι αφετέρου μια σχετική πειθαρχία, ώστε να μην παρασυρθείτε από το ένα στο άλλο και χάσετε τον αρχικό προορισμό σας.
Σας προτρέπουμε να διαβάσετε και τα σύντομα αρχικά κείμενα για κάθε ομάδα οντοτήτων και να ξεκινήσετε με σύνεση το ταξίδι, κάνοντας δυο τρεις πρώτες επισκέψεις. Όπως κάθε ταξίδι, έτσι και η πλοήγηση στο ΑΠΑΝ απαιτεί κάποια προετοιμασία.
Σας συστήνουμε να δοκιμάσετε και τη Σύνθετη Αναζήτηση. Θα εκπλαγείτε με τις δυνατότητές της –πάντα, για τα πρώτα βήματα με υπομονή.
Και μην ξεχνάτε: ο θησαυρός του ΑΠΑΝ βρίσκεται στις οκτώ Συνοδευτικές Οντότητες, δηλαδή στα διαφορετικά θέματα (Φωτογραφικό, Εικονογραφικό και Οπτικοακουστικό Υλικό, Χάρτες, Βιβλιογραφία, Βιογραφίες, Κείμενα, Σημειώσεις Πανοράματος) που συνοδεύουν την Ταυτότητα κάθε Οντότητας. Μία ακόμα Συνοδευτική Οντότητα είναι ο Χορηγός Ψηφιοποίησης, για όποιο θέμα υπάρχει. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Όπως ευχαριστούμε και όσους βοήθησαν και βοηθούν το έργο της καταγραφής. Το Πανόραμα και το Αρχείο του στηρίζονται στην έμπρακτη συμμετοχή των μελών, των εθελοντών και των συνεργατών. Ευχαριστούμε, επίσης, όσους μας έστειλαν ήδη τις εντυπώσεις τους από τις πρώτες πλοηγήσεις.

Πάρα πολλές ταυτότητες είναι ακόμα υπό κατασκευή. Πολλές έχουν μόνον βασικά στοιχεία κι ένα μεγάλο μέρος ετοιμάζεται για να ανέβει τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά, αν βρείτε ενδιαφέρον το υπάρχον μέρος, θα μας βοηθήσετε ενημερώνοντας τους φίλους σας. Η πρώτη επαφή μπορεί να τους κάνει να γίνουν συνδρομητές του ψηφιακού Αρχείου. Η συνδρομή κοστίζει 15 ευρώ, έχει διάρκεια ετήσια (και μια σχετική γραφειοκρατία για να πραγματοποιηθεί, αλλά δε γίνεται αλλιώς).
Δείτε και το Χορηγικό Τμήμα. Θα υπάρχουν προτάσεις για χορηγίες σε διάφορα κλιμάκια.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Καλή πλοήγηση!

http://archive.apan.gr