Στη Μαύρη Θάλασσα

BANNER ErodiosΜόλις κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση του βιβλίου της Μαριάννας Κορομηλά, Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ού αιώνα, έκδοση του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα που πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία της Λένας Γ. Παμπούκη.

Η έκδοση του 2022 είναι μία εξ αρχής επανέκδοση –όχι όμως ανατύπωση– της ανανεωμένης και επαυξημένης β΄ έκδοσης που κυκλοφόρησε το 2001. Θυμίζουμε ότι η πρώτη έκδοση είχε κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον Απρίλιο του 1991 και στα ελληνικά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δηλαδή μερικούς μήνες πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού προηγουμένως είχαν καταλυθεί τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στα μαυροθαλασσίτικα κράτη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Η επικαιρότητα διαρκής και οι δραματικές κορυφώσεις απανωτές. Η μόνη σταθερά δια μέσω των αιώνων και των χιλιετιών είναι η γεωγραφία, όπως αναλύεται και στον Πρόλογο της τρίτης έκδοσης (δείτε pdf). 

<<< Το πέταγμα του ερωδιού και η επιγραφή: «ΔΕΞΑΜΕΝΟΣ ΕΠΟΙΕ ΧΙΟΣ» Χρυσό δαχτυλίδι με ενεπίγραφο σφραγιδόλιθο (χαλκηδόνιος λίθος), 5ου π.Χ. αιώνα. Βρέθηκε στο αρχαίο Παντικάπαιο (σημερινό Κερτς), στα Στενά του Κιμμερίου Βοσπόρου (Στενά του Κερτς, στην είσοδο της Αζοφικής). Ουκρανία.
Τη ζωγραφική εκδοχή αυτού του αριστουργηματικού κοσμήματος, που είναι το έμβλημα της πανοραμικής Ομάδας για τη Μελέτη του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας από το 1987, απέδωσε για το εξώφυλλο της έκδοσης του 2022 ο ζωγράφος Γιάννης Μαράβας.

>>>>>>>>>>>> Πρόλογος για την Τρίτη έκδοση (Μάιος 2022) pdf

pdfPROLOGOS_Κορομηλά_2022.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ Πανσέληνος στο Πύθιο »