Στο Εθνικό Αρχαιολογικό


01 ΜουσείοΤρεις χειμωνιάτικες Κυριακές με ξεναγό τη Μάχη Καρανίκη

Ένα από τα πλουσιότερα μουσεία του κόσμου –και οπωσδήποτε το πλουσιότερο μουσείο του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, έστω κι αν περιορίζεται γεωγραφικά στις ελληνικές αρχαιότητες του ελλαδικού Νότου, με λιγοστές συλλογές από άλλες περιοχές του αρχαιοελληνικού κόσμου, όπως της Ηπείρου–, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) χρειάζεται πολλές, πάμπολλες, επισκέψεις για να πει κανείς ότι είχε τη δυνατότητα, τον χρόνο, το καθαρό μυαλό, την ηρεμία, τα ξεκούραστα μάτια, την κατάλληλη ξενάγηση, για να το δει και να το απολαύσει. Όσες φορές κι αν επιστρέφεις, ο πλούτος, η ομορφιά, η δύναμη, η σαγήνη, η θαμμένη πνοή, θα έχουν πάρα πολλά να σου πουν. Θα σε γοητεύουν, θα σε εμπνέουν, θα απαλύνουν τα βάρη και τα βάσανα, θα απομακρύνουν τις ασχήμιες της καθημερινότητας, τις βαρεμάρες της ρουτίνας. Είναι μια διαδικασία κάθαρσης η επίσκεψη στο μουσείο, εφόσον καταφέρει κανείς να απαλλαγεί από τα τρέχοντα και να δοθεί για λίγο σε αυτόν τον ιδεατό κόσμο του παρελθόντος. Όσο κι αν διαφωνεί κάποιος με την «αποστειρωμένη» παρουσίαση της αρχαιότητας, όπου ο οδηγός της συγκρότησης των συλλογών ήταν, κι εξακολουθεί να είναι, το έργο τέχνης και η αισθητική, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι εντέλει το ΕΑΜ είναι το θησαυροφυλάκιο της αρχαιοελληνικής, αλλά και της προϊστορικής, αισθητικής. Ό,τι πιο ευγενές βρίσκεται σε αυτήν την κιβωτό.

Τρεις επισκέψεις, λοιπόν. Τρία κυριακάτικα πρωινά (11:30-1:30). Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου: οι προϊστορικές συλλογές (Θεσσαλία, απ’ όπου και η πήλινη Κουροτρόφος στη φωτ κάτω, Σαντορίνη, Μυκήνες), την Κυριακή 9 Ιανουαρίου: οι γεωμετρικές, αρχαϊκές και κλασικές αρχαιότητες, και την Κυριακή16 Ιανουαρίου: ελληνιστικά, ελληνορωμαϊκά και η Συλλογή των Αγγείων.

Ομάδα μέχρι 20 άτομα (παραπάνω δεν επιτρέπουν τα ‘πρωτόκολλα’). Παρακαλούμε να έχει ο καθένας προμηθευτεί το εισιτήριό του πριν από τις 11:30 και, εάν είναι δυνατόν, να έχει περάσει από τον έλεγχο των πιστοποιητικών, ώστε να αρχίσει η ξενάγηση.
>>>> Μην ξεχάσετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ό,τι άλλο απαραίτητο, την αστυνομική ταυτότητά σας και το αποδεικτικό εάν έχετε κάποια έκπτωση ή αν δικαιούστε δωρεάν είσοδο.

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η. Οι ξεναγήσεις τις δύο Κυριακές του Ιανουαρίου (9 και 16/1/2022) αναβλήθηκαν, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων που αναγγέλθηκαν. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις προγραμματίσουμε για τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Όσοι έχουν εγγραφεί, θα ειδοποιηθούν εγκαίρως.


>>>>>>> Για την Κουροτρόφο από το Σέσκλο της Μαγνησίας και για άλλα πολλά εκθέματα στο ΕΑΜ, μπορείτε να μπείτε στο Αρχείο του Πανοράματος (με τον κωδικό σας). Μην παραλείψετε να βλέπετε σε κάθε Ταυτότητα κάθε φωτογραφίας και το Συνοδευτικό Υλικό. Σας συνδέουμε https://archive.apan.gr/gr/data/Accompanying-Item/28879

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κυριακάτικες ξεναγήσεις »