Βρετανία-Αγγλία: Διαλέξεις

01 UKΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ
Το νησί στην άκρη της Ευρώπης, που κυβέρνησε επί τετρακόσια χρόνια τις θάλασσες
Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021: Συνέχεια του Κύκλου των τεσσάρων δίωρων διαλέξεων, που διακόπηκε τον Μάρτιο του 2020 λόγω πανδημίας 

Ομιλητής ο Κώστας Καραμαλής

Ο Κύκλος των Διαλέξεων του Κώστα Καραμαλή με θέμα τη Βρετανία που είχε αρχίσει τον Φεβρ. του 2020 δεν ολοκληρώθηκε. Όπως ξέρετε, αναγκαστήκαμε να τον διακόψουμε αρχές Μαρτίου, πριν από την τρίτη διάλεξη, λόγω της πανδημίας. Πέρασαν από τότε 20 μήνες! Λόγω των υγειονομικών μέτρων για τους εσωτερικούς χώρους δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε τη συνέχεια. Τώρα πλέον, υπό τον όρο ότι τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα, έστω κι εάν πολλοί άλλοι δεν τα τηρούν, μας δίνεται η δυνατότητα διαλέξεων σε εσωτερικό χώρο.
Οπότε, μόνον όσοι είχαν εγγραφεί το 2020 μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνέχεια του κύκλου. Το θέμα αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της επικαιρότητας που σχεδόν καθημερινά μας εκπλήσσει. Ναι. Πρέπει να αποκτήσουμε κάποιες γνώσεις, κάποια κλειδιά, για να κατανοήσουμε ως έναν βαθμό τα ακατανόητα που ζούμε.
Η συνέχεια το φθινόπωρο του 2021
Θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητη μία επανάληψη των δύο πρώτων διαλέξεων έστω συμπυκνωμένες σε μία. Άρα, στην πρώτη οκτωβριανή του 2021 θα μπούμε ξανά στο θέμα. Ακολουθούν η τρίτη και η τέταρτη, όπως ήταν εξαρχής: Τετάρτη απόγευμα, πρωινή επανάληψη την Πέμπτη. Αρχίζουν μετά την επιστροφή από το πανοραμικό τετραήμερο στην Κρήτη. Ημερομηνίες:

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 20 Οκτ. (περίληψη της πρώτης και δεύτερης διάλεξης που είχαν γίνει). ΤΕΤΑΡΤΗ 3 και 10 Νοεμβρίου (ώρα 6:45 - 21:15).
ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΙ επανάληψη 21 Οκτ. (περίληψη της πρώτης και δεύτερης διάλεξης που είχαν γίνει), και συνέχεια ΠΕΜΠΤΗ 4 και 11 Νοεμβρίου (ώρα 11:00 - 13:30)

Τις διαλέξεις μπορούν να παρακολουθήσουν μόνον όσοι ήταν ήδη γραμμένοι το 2020. Και ΜΟΝΟΝ όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν περάσει τον ιό και έχουν πιστοποιητικό. Θα μας διευκόλυνε εάν μας στέλνατε το όποιο πιστοποιητικό με ένα μέιλ, ώστε να μην καθυστερήσουμε με ελέγχους την ημέρα της διάλεξης. Επίσης, εάν κάποιος δεν διαθέτει είτε το ένα είτε το άλλο πιστοποιητικό, για οποιονδήποτε λόγο, και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τις διαλέξεις, παρακαλούμε να μας ενημερώσει ώστε να οργανωθούμε κι εμείς καλύτερα γνωρίζοντας πόσους να περιμένουμε.
Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε. Άχαρος ο ρόλος του ελεγκτή αλλά απαραίτητος. Τα παραπάνω υγειονομικά ισχύουν για όλες τις εκδηλώσεις του Πανοράματος.

02 HenrytailΤα θέματα που θα αναπτυχθούν, συνοπτικά:

Διάλεξη Πρώτη και Δεύτερη
Ιστορική Γεωγραφία. Η χώρα και οι άνθρωποι
Το μεγάλο νησί στα ΒΑ της Ευρώπης με τους ιδιόρρυθμους ανθρώπους, που επηρέασε καθοριστικά την μεσαιωνική, την νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία. Αν και οι Άγγλοι τείνουν να κάνουν τα πράγματα με έναν ιδιαίτερο δικό τους τρόπο, η επιρροή τους έχει διαμορφώσει ριζικά ολόκληρο τον σημερινό κόσμο. Από το Κοινοβούλιο και το Κράτος Δικαίου, την ναυπηγική και την ναυτιλία, την Βιομηχανική Επανάσταση, τις ατμομηχανές και τους σιδηροδρόμους. Από τον Σαίξπηρ, τον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο μέχρι το ποδόσφαιρο, την ροκ κουλτούρα και τους Μπητλς.

Από την Ρωμαϊκή κατάκτηση μέχρι τις εισβολές των Αγγλοσαξώνων, των Βίκινγκς και των Νορμανδών
Οι πρώτες επαφές με τον κλασικό κόσμο της Μεσογείου οδηγούν στην ένταξη στην Ρωμαϊκή Οικουμένη. Το Τείχος του Αδριανού αποτελεί το όριο του πολιτισμένου κόσμου. Ο Μέγας Κωνσταντίνος στέφεται αυτοκράτωρ στο Εβόρακουμ03 (Υόρκη / York). Την ρωμαϊκή απόσυρση ακολουθεί η άφιξη των Αγγλοσαξώνων, που σηματοδοτεί την γέννηση της Αγγλίας. Η διάδοση του Χριστιανισμού. Η Νορμανδική κατάκτηση του 1066. Σταυροφορίες, Μάγκνα Κάρτα και 100ετής Πόλεμος στην Γαλλία. Η επίσκεψη του Μανουήλ Β΄ του Παλαιολόγου στο Λονδίνο του Ερρίκου Δ΄(1400-1401).

Διάλεξη Τρίτη
Οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Ο αποικισμός της Αμερικής
Ο Ερρίκος Η΄ Τυδώρ κόβει τις σχέσεις με την Ρώμη και τον Καθολικισμό. Στη βασιλεία της κόρης του Ελισάβετ Α΄ η Αγγλία ανοίγεται στους ωκεανούς. Ανταγωνισμός με την Ισπανία και ίδρυση των πρώτων αγγλικών αποικιών στην Αμερική. Σαίξπηρ. Η Επανάσταση των Πουριτανών, Εμφύλιος Πόλεμος και δικτατορία του Κρόμβελλ.
Με την Παλινόρθωση της βασιλείας αρχίζει σκληρή αντιπαράθεση με την (Καθολική και Απολυταρχική) Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ΄.Ο Επταετής Πόλεμος (1756-63) καταλήγει σε παγκόσμιο θρίαμβο. Η Αγγλία κατακτά τις γαλλικές αποικίες στον Καναδά, στην Καραϊβική και στην Ινδία και γίνεται παγκόσμια δύναμη.


04 CathedralΔιάλεξη Τέταρτη
Αποικιοκρατία και Βιομηχανική Επανάσταση
Οι μεγάλες εξερευνήσεις οδηγούν στην επέκταση της αυτοκρατορίας στις Νότιες Θάλασσες. Ειρηνικός, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική. Η Αμερικανική ανεξαρτησία επεκτείνει τις ελευθερίες της αγγλικής δημοκρατίας στο επίπεδο του αστικού Έθνους-Κράτους. Η Βιομηχανική Επανάσταση φέρνει τεράστιο πλούτο και τεράστια δυστυχία. Στην Βικτωριανή Εποχή η κατάκτηση της Ινδίας σημαίνει το απόγειο του βρετανικού ιμπεριαλισμού.
Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι εξαντλούν την Βρετανία και φέρνουν το τέλος της Αυτοκρατορίας. Με την ιστορία να το στοιχειώνει, το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά νέα ταυτότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο και εμείς το ξαναβλέπουμε από την άλλη άκρη της Μάγχης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Circus Maximus και Ιππόδρομος