«Σμύρνη. Οδηγός 1922»

EXOF GOODaΤο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 (11:30-1:30) ο μελετητής και συγγραφέας Γιώργος Πουλημένος,
θα μας παρουσιάσει το πρόσφατο βιβλίο του: 

ΣΜΥΡΝΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 1922
(σειρά εξ Ανατολών, εκδόσεις Μπαλτά, Ιούλιος 2019)

«Σαν της Σμύρνης το γιανγκίνι στο ντουνιά δεν έχει γίνει...». Ήταν η πυρκαγιά που σήμανε το τέλος της Γκιαούρ Ιζμίρ, εκείνες τις μαύρες μέρες του Σεπτέμβρη του 1922. Και όμως, τόσα χρόνια μετά, δεν έχουν λησμονηθεί το Και, η Αγία Φωτεινή, το Κορδελιό, ο Μπουρνόβας...
Αλλά πώς ήταν η Σμύρνη πριν καταστραφεί;
Μετά από πολυετή έρευνα, ο Γιώργος Πουλημένος συνέγραψε έναν περιηγητικό οδηγό της Σμύρνης, όπως ήταν κατά το μοιραίο έτος 1922. Στην αρχή του βιβλίου δίνονται γενικές πληροφορίες για τη Σμύρνη (πληθυσμός, κλίμα, ιστορία, οικονομία, πληροφορίες για περιηγητές), καθώς και το θρησκευτικό εορτολόγιο του έτους 1922 για όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες της πόλης. Ακολουθούν 27 μεγάλης ακριβείας πρωτότυποι χάρτες που σχεδίασε ο Γ. Π. με βάση παλαιούς χάρτες της Σμύρνης. Σ' αυτούς έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια οι δρόμοι και τα σημαντικότερα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της πόλης (διοικητήριο, δημόσιες υπηρεσίες, τελωνεία, προξενεία, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές, ξενοδοχεία, βερχανέδες, θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια, νοσοκομεία, εργοστάσια κ. ά.). Κάθε χάρτης συμπληρώνεται με παλιές φωτογραφίες και σύντομα κατατοπιστικά κείμενα με τις σημαντικότερες πληροφορίες. Τα προάστια (Κορδελιό, Μπουρνόβας, Μπουτζάς κλπ), τα χωριά και οι γύρω οικισμοί αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου.

Για αυτόν τον πρωτότυπο οδηγό, ένα πάρα πολύ χρήσιμο βοήθημα για όποιον θα ήθελε να περιηγηθεί στη σύγχρονη Σμύρνη ψηλαφώντας ή και «βλέποντας» το παρελθόν, αλλά και για όποιον θέλει να κάνει την περιδιάβαση με τον νου του, θα μας μιλήσει και ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του μικρασιατικού ελληνισμού και υπεύθυνος της σειράς εξ Ανατολών των εκδόσεων Μπαλτά.

Cover Leon EmineΑλλά. Ζητήσαμε στον Πουλημένο να μας πει δυο λόγια και για το πολυδιαβασμένο ιστορικό μυθιστόρημά του Λέων & Εμινέ, μυστικά και πάθη στη Σμύρνη, που διαδραματίζεται στη Σμύρνη την τετραετία 1918-22. Κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Ωκεανός. Έρωτας, αλλά και πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία, έρωτας, αλλά και πολλές βόλτες σε εκείνη τη μεγαλούπολη, που τη γνωρίζει τόσο καλά ο συγγραφέας.

>>>> Παρακαλούμε εγγραφείτε εγκαίρως

Σε όσους είχαν ακολουθήσει την πανοραμική περιήγηση στην Προκυμαία της Σμύρνης με ξεναγό τον μελετητή Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου (τον περασμένο Νοέμβριο) θυμίζουμε ότι είχαμε μαζί μας και τον χάρτη που έφτιαξε ο Γ. Πουλημένος «Σμύρνη - İzmir, Ιστορικός Χάρτης» (έκδοση του 2017), όπου αποτυπώνονται τα μνημεία της παλαιάς Σμύρνης πάνω στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό της Ιζμίρ.

Θυμίζουμε επίσης ότι Η Προκυμαία της Σμύρνης, το δίτομο έργο των Πουλημένου και Χατζηκωνσταντίνου (εκδόσεις Καπόν, 2018) απέσπασε το Πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019. Η απονομή θα γίνει παραμονές Χριστουγέννων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πανοραμικό Παζάρι 2019 Δεκέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020 »