Αρχαία και βυζαντινή Κόρινθος


Korinthos 1961 ApollonosΜία από τις πιο αξιόλογες ανασκαφές στον κόσμο, που έφερε στο φως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεσογείου

Αρχαία και βυζαντινή Κόρινθος

«Δώδεκα δεκαετίες ανακαλύψεων» τιτλοφορείται το εξαιρετικό (αγγλόφωνο) βίντεο που έκανε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για το ανασκαφικό και μελετητικό έργο της στην αρχαία και βυζαντινή Κόρινθο. Η ανασκαφή, που άρχισε το 1896, αποκάλυψε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Μεσογείου με ζωή οκτώ-εννέα χιλιετιών (7η χιλιετία π.Χ. – 19ος αι. μ.Χ.). Έφερε στο φως 34.000 αγγεία όλων των εποχών, σπόλια ή ολόκληρα, που όλα έχουν καταγραφεί και τα στοιχεία τους έχουν συγκροτήσει ένα πολύτιμο ψηφιακό αρχείο. Εξίσου πολύτιμη είναι και η αναλυτική έρευνα γύρω από τα υφάσματα –ένα από τα σπανίως σωζόμενα υλικά. Με θαυμάσιες λήψεις όλης της περιοχής από αέρος, με δεσπόζουσα την Ακροκόρινθο και στα πόδια της τα δυο λιμάνια, το ένα στην Ανατολή το άλλο στη Δύση (Σαρωνικός-Κορινθιακός), με κεντρικό άξονα της πόλεως τον πλακόστρωτο δρόμο που τον περπάτησε και ο απόστολος Παύλος, αλλά και με φωτ υλικό από τις ανασκαφές του προπερασμένου αιώνα, το βίντεο (διάρκειας 13΄) λέει πολλά. Ανάμεσα στα άλλα, μας εισαγάγει στο νέο κτήριο που λειτουργεί από το 2018 και στεγάζει εργαστήρια, αποθηκευτικούς χώρους, αίθουσες μελέτης και διδασκαλίας.
Μια πραγματική απόλαυση, που δημιουργεί όμως και το ερώτημα σε ποιους και πόσους απευθύνονται όλα αυτά; Κάτι που απασχολεί και τους ίδιους τους επιστήμονες που εργάζονται στην Κόρινθο. Μιλούν για την ανάγκη της εξωστρέφειας. Ναι, πρέπει να ανακαλυφθούν οι δίοδοι επικοινωνίας με το μεγάλο κοινό. Η εύκολη και απερίσκεπτη (στην καλύτερη περίπτωση) απάντηση «δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος» δεν είναι αποδεκτή. Ο εύκολος αντίλογος είναι: κάντε ό,τι χρειάζεται για να ενδιαφερθεί ο κόσμος. Το σύντομο βίντεο είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν χρήσιμοι οι ελληνικοί υπότιτλοι. Ελπίζουμε να δούμε σύντομα και αυτή την εκδοχή.

 >>> Πατήστε το Watch on Vimeo για να δείτε το βίντεο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πανοραμική Συνδρομή