Θεσσαλονίκης αρχαία

01 IMG 0816Αναδημοσιεύουμε δύο πάρα πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά άρθρα για τις σημαντικές αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης και την τύχη τους, γραμμένα από τον δημοσιογράφο και ιστορικό της πόλης Χρίστο Ζαφείρη με την ευκαιρία της συζήτησης για τα «αρχαία του μετρό».
Το πρόβλημα που ανέκυψε ξανά, μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις στη ΔΕΘ για μεταφορά των ευρημάτων –δηλαδή ενός ολόκληρου τμήματος του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης– δεν περιορίζεται στο μόνιμο δίλημμα: πολιτισμός-ανάδειξη του παρελθόντος-καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και μνήμης-και η περιλάλητη τουριστική εκμετάλλευση ή εκσυγχρονισμός-ανάπτυξη-κόστος-καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των έργων. Το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο, άπτεται πολύ γενικότερων απόψεων και πολιτικών κατευθύνσεων, αναμοχλεύει κορυφαίους ιδεολογικούς άξονες πάνω στους οποίους έχουμε πορευτεί, επαναφέρει δυσάρεστες ιστορίες από το παρελθόν (η Θεσσαλονίκη έχει υποστεί απανωτούς βιασμούς, αλλά δεν είναι η μόνη βιασθείσα ελληνική πόλη), προβάλλει διχαστικές αντιλήψεις (συχνά με άδικο ή άγαρμπο και απερίσκεπτο τρόπο, άλλοτε πάλι καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους), αποκαλύπτει τις άγνοιες μας, τονίζει τις εμμονές μας, φανερώνει το πόσο απέχουμε από την πραγματικότητα –δηλαδή, στο συγκεκριμένο θέμα, πόσο δεν γνωρίζουμε τη λειτουργία των αρχαιοτήτων (χώρων και μουσείων) στην Ελλάδα. 
Αν δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι στο Ανάκτορο του Γαλέριου δεν υπάρχουν τουαλέτες ούτε για τους φύλακες (κάτι που λείπει για τους επισκέπτες από όλα τα επισκέψιμα μνημεία της Θεσσαλονίκης, πχ από τη μεγαλειώδη Ροτόντα, το βυζαντινό Λουτρό κλπ, αλλά ακόμα και από την πολυσύχναστη Νέα Παραλία) κι αν κλείνουμε τα μάτια όταν πηγαίνουμε στους βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα, για να μη δούμε τον περιβάλλοντα χώρο και το καρακατσουλιό, 02 IMG 0598δεν μπορούμε να έχουμε βάσιμη γνώμη για όλα αυτά. Ας μην σπεύδουμε, λοιπόν, να φωνάζουμε υπέρ ή κατά και να εκστομίζουμε «μεγάλες» κουβέντες. Τα άρθρα του Χρίστου Ζαφείρη μας βάζουν περισσότερο στο κλίμα, την καθημερινότητα και το πολιτιστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Ο Ζαφείρης γνωρίζει πάρα πολύ καλά την πόλη του.

>>>> Στο pdf θα βρείτε τα άρθρα: «Η κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη!» (12/9/2019) και «Oι αρχαιολόγοι με την επιμονή τους σώζουν την τιμή και την ψυχή της πόλης» (15/9/2019) δημοσιευμένα στο πλουσιότατο Ιστολόγιο του Χρίστου Ζαφείρη «Θεσσαλονίκης Τοπιογραφία» στη διεύθυνση: http://www.thessmemory.com

pdfThessaloniki_Chr.Zafiris_Sept_2019.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μ. Χ. 25 χρόνια απουσίας Πανοραμική Συνδρομή »