Νάξος Διαλέξεις

01 NIKANDRA gia plaiΝ Α Ξ Ο Σ
Το εύφορο και ορεινό νησί με τα σπάνια πετρώματα στο κέντρο των Κυκλάδων
Δύο εισαγωγικές διαλέξεις
Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Τα γεωγραφικά, τα γεωμορφολογικά, ο ορυκτός πλούτος
Ο προϊστορικός πολιτισμός και η μεγάλη ακμή της 3ης χιλιετίας, οι μυκηναϊκές εγκαταστάσεις
Η έλευση των Ιώνων, η μεγάλη γλυπτική και η ναξιακή κυριαρχία στο κεντρικό Αιγαίο της Αρχαϊκής εποχής, τα περσικά, η παρακμή.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η σχεδόν άγνωστη Βυζαντινή περίοδος και τα εκατοντάδες εκκλησιαστικά μνημεία
Το Δουκάτο του Αιγαίου και η μακρά Φεουδαρχική εποχή
Οι σύγχρονοι χρόνοι.

Το απόγευμα της Δευτέρας 6 και 20 Μαΐου 2019 (6:30-9:00) και πρωινή επανάληψη την Τρίτη 7 και 21 Μαΐου (11:00-1:30). Εγγραφείτε εγκαίρως.

<< Ένα από τα πιο πρώιμα έργα της αρχαϊκής τέχνης κι ένα από τα ευγενέστερα έργα της μαρμαρογλυπτικής: το αφιέρωμα της Ναξίας αριστοκράτισσας Νικάνδρης στην θεά Άρτεμη στη Δήλο, γύρω στα 650 π.Χ. Σχετικά με τη γυναικεία μορφή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άλλοι μελετητές θεωρούν ότι πρόκειται για την ίδια την αφιερώτρια, που ίσως να υπηρέτησε για κάποιο διάστημα και ως ιέρεια στη Δήλο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι απεικονίζει την ίδια την Άρτεμη. Η επιγραφή, ένα από τα αρχαιότερα κείμενα της ελληνικής γλώσσας, γραμμένη βουστροφηδόν στην αριστερή πλευρά του υπερφυσικού σε μέγεθος αγάλματος (1,80 ύψος) δίνει μεν αρκετά στοιχεία για τη Νικάνδρη και την καλή γενιά της, αλλά δεν μας διαφωτίζει για την ταυτότητα αυτού του υπέροχου γλυπτού.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

>>>>>>>>>>>>>>>> Στα pdf θα βρείτε πληροφορίες για τη Μονή του Φωτοδότη, ένα ανακαινισμένο και πολύ εντυπωσιακό βυζαντινό μνημείο στην ερημιά της ανατολικής Νάξου, που διατηρεί πολλά από τα στοιχεία της πρώτης οικοδομικής φάσης του στον 8ο ή 9ο αιώνα, καθώς και από την επόμενη φάση της εποχής των Κομνηνών (12ος αι.), αλλά και από νεώτερες προσθήκες. Εδώ αισθάνεσαι τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα ανακατεμένο με κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις.

pdfNAXOS_BYZ_25_Photodotis_Panorama.pdf

pdfNAXOS_BYZ_25a_Photodotis_2008.pdf



 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος »