Αγία Φιλοθέη

gia PLAI Archondiko Benizel 2017Η αγία των Αθηνών, προστάτης των γυναικών και κάθε κατατρεγμένου 

Μία αρχοντοπούλα των Αθηνών, που έζησε τον καιρό της πρώιμης Οθωμανικής περιόδου (τον 16ο αιώνα), μία σπάνια γυναίκα, πρωτοπόρος, θεληματική, ατρόμητη, με εξαιρετικές ικανότητες και μοναδικές αρετές, με κοινωνικές ευαισθησίες, φιλάνθρωπα αισθήματα και αφοσίωση προς όλους τους κατατρεγμένους, με βαθειά πίστη στα χριστιανικά ιδεώδη, άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα πριν από 430 χρόνια. Η αγία Φιλοθέη, κόρη του δημογέροντα Μπενιζέλου, υπέκυψε στις 19 Φεβρουαρίου του 1589 στα τραύματα από το μαστίγωμα που υπέστη. Είχε εξαγοράσει σκλάβους, κυρίως από την Κύπρο, όταν την κατέλαβαν οι Οθωμανοί, για να τους αποδώσει την ελευθερία τους. Είχε ιδρύσει μοναστήρι γύρω στα 1570-71 στο κέντρο της Αθήνας με νοσοκομείο, πτωχοκομείο και εργαστήριο υφαντικής για τα εκατοντάδες ορφανά κορίτσια, τις ατιμασμένες γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά, τις νεαρές χήρες, τις κοπέλες που κινδύνευαν να βρεθούν στα χαρέμια.
Ήταν μία πνευματική προσωπικότητα της μεταβυζαντινής Αθήνας, από εκείνες τις εξαιρετικές φυσιογνωμίες που έζησαν στην εποχή των μεγάλων αλλαγών.

>>>> Στα δύο pdf θα βρείτε πολλά περισσότερα για την αγία των Αθηνών: Ένα κείμενο του κυρ Φώτη, του Φώτη Κόντογλου, στο οποίο αναμιγνύει την παράδοση με τα λιγοστά ιστορικά στοιχεία (που δεν τον πολυενδιαφέρουν). Και μαζί, μερικά πρόσθετα στοιχεία για τη θυγατέρα του Μπενιζέλου και της Παλαιολογίνας, γραμμένα από τη Μαριάννα Κορομηλά.
Στο άλλο pdf: Η επιστολή της Φιλοθέης προς τη Γερουσία της Βενετίας, με την οποία ζητάει το 1583 οικονομική ενίσχυση για το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα με τις 150 καλόγριες, και όλη την αλληλογραφία των βενετών σχετικά με το θέμα.

>>>>> Με την ευκαιρία: Επισκεφθείτε το αρχοντικό των Μπενιζέλων. Είναι το μοναδικό σπίτι από την προεπαναστατική Αθήνα. Αναστηλώθηκε πρόσφατα, αφού το άφησαν να καταρρέει επί δεκαετίες.

pdfKondoglou_StPhilothei_ofAthens.pdf
pdfPhilothei_1583_ekd_peel_13_1_mertzios.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νίκη Γουλανδρή «Η Ανατολή Έδυσε» »