Στην Ιορδανία

01 JER Oval plaza in Jerash webΜε το ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην ΙΟΡΔΑΝΙΑ τον ΜΑΡΤΙΟ του 2017

Το ταξίδι οργανώνεται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο VOYA Travel

Πέμπτη 9/3 Αθήνα – Αμμάν με ROYAL JORDANIAN
Τετάρτη 15/3 Αμμάν – Αθήνα

Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά
Συνοδεύουν: η Εύα Βόγια και τοπικός αγγλόφωνος ξεναγός

ἀτρέμας, ὦ ξένε, βαῖνε: παρ᾽ εὐσεβέσιν γὰρ ὁ πρέσβυς
εὕδει, κοιμηθεὶς ὕπνον ὀφειλόμενον,
Εὐκράτεω Μελέαγρος, ὁ τὸν γλυκύδακρυν Ἔρωτα
καὶ Μούσας ἱλαραῖς συστολίσας Χάρισιν
ὃν θεόπαις ἤνδρωσε Τύρος Γαδάρων θ᾽ ἱερὰ χθών
κῶς δ᾽ ἐρατὴ Μερόπων πρέσβυν ἐγηροτρόφει.
ἀλλ᾽ εἰ μὲν Σύρος ἐσσί, Σαλάμ: εἰ δ᾽ οὖν σύ γε Φοῖνιξ,
Ναίδιος: : εἰ δ᾽ Ἕλλην, Χαῖρε: τὸ δ᾽ αὐτὸ φράσον.

                             Μελέαγρος ο Γαδαρεύς (1ος π.Χ. αι.)

 

02 Wadi RumΠόσο επιθυμήσαμε ένα ταξίδι στο Λεβάντε! Πόσο μας έλειψαν εκείνα τα εκατοντάδες ψηφιδωτά με τα ελληνιστικά θέματα, τις αγροτικές σκηνές, τις ανορθόγραφες χριστιανικές επιγραφές, τις πόλεις της ελληνορωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής οικουμένης, τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια.
Το εκπληκτικό συναίσθημα να προχωράς ξημερώματα στο φαράγγι που οδηγεί στην Πέτρα κι ύστερα τα κόκκινα, τα μαβιά, τα τριανταφυλλένια χρώματα των σκαλισμένων βράχων με τους ναούς, τους μνημειακούς τάφους, το θέατρο, τις εκκλησίες του 5ου αιώνα. Τους μενεξέδες στα Γάδαρα, την πατρίδα του Μελέαγρου, και λίγο πιο κάτω την στενωπό απ’ όπου ο Γιάρμουκ, ένα μικρό ποτάμι που έμεινε στην ιστορία επειδή εδώ δόθηκε τον Αύγουστο του 636 η μοιραία μάχη ανάμεσα στον βυζαντινό στρατό και τις μουσουλμανικές δυνάμεις.
Κανείς δεν έδωσε ακόμα μια ικανοποιητική απάντηση για τον λόγο ύπαρξης των πολυτελών πρωτοϊσλαμικών συγκροτημάτων που έχτισαν οι χαλίφες της Δαμασκού στην αραβοσυριακή έρημο. Παλάτια, κάστρα, κυνηγετικά περίπτερα, κι ένα λουτρό μυθικής πολυτέλειας στον δρόμο για τη Βαγδάτη.


03 Palace Tomb Petra webΌποιος πήγε στην Ιορδανία, θέλει να ξαναβρεθεί στο Ουάντι Ρουμ και να χαθεί μέσα στους αμμόλοφους, να ξαναδεί εκείνη την όμορφη οβάλ πλατεία της Γέρασας και τους ναούς του Κοσμά και Δαμιανού, το βιβλικό όρος Νεβόν, το Κάστρον Μεφάα με τα στρωμένα βυζαντινά ψηφιδωτά απ’ άκρη σ’ άκρη στις εκκλησίες του 785 στον Νέο Δρόμο του Τραϊανού από την Άκαμπα προς τη Δαμασκό.
Και όποιος δεν έτυχε να πάει, ονειρεύεται τον Ιορδάνη που χαράζει το φοβερό βαθύπεδο και χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα, το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη κάτω από την επιφάνεια της γης.

Αν είσαι Σύρος, Σαλάμ! Αν είσαι Φοίνικας, Ναίδιος! Κι αν είσαι Έλληνας, χαίρε!

Στη διάρκεια των επτά ημερών θα τα επισκεφθούμε όλα αυτά κι ακόμα το Θέατρο της αρχαίας Φιλαδέλφειας (το σημερινό Αμμάν), το πρωτοϊσλαμικό παλάτι στο οχυρωμένο λόφο της ιορδανικής πρωτεύουσας και το εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και την al Beidha, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πέτρα και είναι γνωστή ως «Μικρή Πέτρα», επειδή ήταν ένα οικιστικό σύνολο με ξενώνες στο ίδιο φυσικό περιβάλλον με την κυρίως Πέτρα.

Η άνοιξη είναι η εποχή της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Αλλά είναι και η πιο κατάλληλη εποχή: ο καιρός είναι πολύ ευχάριστος, το μεσημέρι ο ήλιος καίει και, φυσικά, μόλις πέσει ο ήλιος, πέφτει ξαφνικά και το θερμόμετρο. Πάντως, φροντίσαμε να αποφύγουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, επειδή θα γίνει το ARAB LEAGUE SUMMIT CONFERENCE.
04 petra great temple 18Οργανώσαμε το ταξίδι με πολύ κέφι, ξαναβλέποντας όλα τα μέρη που αγαπήσαμε, αφαιρώντας με πόνο ψυχής εκείνο το Β-ΒΑ τμήμα που συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ, όπου βρίσκονται και τα μεγάλα στρατόπεδα με τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενεί η Ιορδανία. Να σημειωθεί το πρώτο πανοραμικό ταξίδι στη χώρα ήταν το Πάσχα του 1988. Ακολούθησαν πολλά άλλα μέχρι και το 2005. Έκτοτε, μεσολάβησαν πάμπολλα γεγονότα, που ανέτρεψαν την τάξη των πραγμάτων.

Να ληφθεί υπόψη ότι το διαβατήριο είναι απαραίτητο για την επίσκεψη στην Ιορδανία και πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες μετά την αναχώρηση από την Ιορδανία, δηλαδή να λήγει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.
Τα ταξίδια του Πανοράματος γίνονται μόνο για τους συνδρομητές του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα. Ζητείστε το αναλυτικό πρόγραμμα info@apan.gr
Εγγραφές από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Στη Βουλγαρία »