Ονειρικοί κήποι

01 plai Hypnerotomachia Poliphili embraceΡομαντικοί, ερωτικοί κήποι και τοπία ελέους

Hypnerotomachiα: περιήγηση σε τοπία επιθυμίας, έρωτα και πεπρωμένου

Ομιλήτρια η Σοφία Ριζοπούλου, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

H Hypn-eroto-machia (Poliphili) ένα από τα πιο διάσημα αρχέτυπα της διεθνούς τυπογραφίας δημοσιοποιήθηκε από τον εκδότη Άλδο Μανούτιο στη Βενετία το 1499. Ο τίτλος είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ ερευνητών, μελετητών και βιβλιόφιλων για τις λεπτομερείς περιγραφές, την αισθητική, την στοιχειοθέτηση και τις ξυλογραφίες. Το βιβλίο (467 σελίδες) βρίθει από ερωτικές περιγραφές σε ονειρικό περιβάλλον, μυθολογικά όντα, παραπομπές στην κλασική αρχαιότητα, πέργκολες και κήπους. Αν και διεθνώς γίνονται μελέτες από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα, για το περιεχόμενο της Hypnerotomachiα και τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο κείμενο, στην Ελλάδα σχεδόν ουδείς γνωρίζει την περιήγηση του Πολύφιλου μέσα σε κήπους και μεσογειακά τοπία, μέχρι να συναντηθεί με την πολυαγαπημένη του Πόλια.
Παράξενο αλήθεια, αλλά όταν περπατούσε, κάτι ανεξήγητο, κάτι –χωρίς ορατή αιτία ή αφορμή– έλεγε ότι επέρχεται στο επόμενο βήμα, η ταραχή, η απώλεια, η στεναχώρια. Ύστερα, όταν όλα ήταν πλέον οριστικά χαμένα, μετά το χείλος του γκρεμού, κάτι, σαν μια τόση δα απαλή αίσθηση ελπίδας τριγύριζε εδώ κι εκεί, κυκλικά. Σαν πεταλουδίτσα νεογέννητη, αόρατη.

 

02 plai hypnerotomachia poliphili facsimile edition 05 BIGΜία διάλεξη το απόγευμα της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου (6.30-9.00)
Επανάληψη το πρωί της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου (11.00-1.30)
Εγγραφείτε εγκαίρως

>>> Οι φωτογραφίες είναι από τον Κήπο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχει διαμορφωθεί και το Βυζαντινό τμήμα με τα 14 φυτά των αρετών (από τη σχετική μελέτη της καθηγήτριας Σ. Ριζοπούλου). Ένα από τα φυτά των αρετών είναι η κιτριά (φωτ 1) και η βάτος (φωτ 2). Η φωτ 3 είναι από τον εμβληματικό ελαιώνα της Σχολής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στη Θεσσαλονίκη