Θεσσαλία του 1976

002«Ήμουνα κι εγώ εκεί με το κόκκινο βρακί ...»

Οδοιπορικό στην θεσσαλική επαρχία Αγιάς και η Αγιά

Γράφει η Μαριάννα Κορομηλά

Ταξιδιωτικό στη θεσσαλική Επαρχία Αγιάς: την Αγιά, το Μεταξοχώρι, τη δασική Μελοίβια, το παράλιο και παραποτάμιο Τσάγεζι, τα άγνωστα βυζαντινά της περιοχής, τα μεταβυζαντινά και τα νεότερα, όπως τα είδε και τα κατέγραψε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1975-Ιανουάριο του 1976 η Μαριάννα Κορομηλά.
Αν και κατακαλόκαιρο, σας μεταφέρουμε σε εκείνη την υπέροχη χειμωνιάτικη Ελλάδα, την ξεχασμένη Ελλάδα πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν έκλεινε έναν κύκλο δεκάδων αιώνων και περνούσε στην εποχή της τηλεόρασης και πολλών άλλων νεωτερισμών. Όσοι γνώρισαν πρόσφατα την περιοχή, ενδέχεται να μην την αναγνωρίσουν σε αυτό το κείμενο. Υπήρχε, όμως, μία ομάδα καλλιτεχνών και συγγραφέων που την είχαν ήδη ανακαλύψει, είχαν αποκτήσει μερικά από τα παραδοσιακά σπίτια και είχαν δημιουργήσει έναν μικρό αναζωογονητικό πυρήνα σε εκείνα τα μέρη, κυρίως στο Μεταξοχώρι, που έσβηνε μέσα στην δύνη των αλλαγών. Σε ό,τι αφορά στα πολύ ενδιαφέροντα βυζαντινά και μεταβυζαντινά, μερικά από αυτά είχαν ήδη μελετηθεί, αλλά ως συνήθως οι αρμόδιοι δεν είχαν δείξει κανένα ενδιαφέρον.


003Το άρθρο κλείνει με ένα αφιέρωμα στην Καλυψώ Αλεξούλη, την κυρά της Αγιάς. Η ιστορία της πλούσιας οικογένειάς της, που έζησε το τέλος της Οθωμανικής εποχής κι όλες τις περιπέτειες μετά την απελευθέρωση, συνοψίζει και τη νεότερη ιστορία αυτής της μικρής επαρχίας με τα μεγάλα ανοίγματα στις διεθνείς αγορές, τους δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη, την κατάρρευση της οικονομίας και την διάλυση των επαρχιακών κοινωνιών της Ελλάδας μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Ανασύραμε το άρθρο από το Αρχείο του Πανοράματος (apan.gr), όπου έχουν κατατεθεί άλλα πέντε ταξιδιωτικά της ΜΚ από τις σελίδες «Στην Ελλάδα με το δικό μας μάτι» του περιοδικού ποικίλης ύλης SORED, που κυκλοφόρησε μεταξύ 1975 και 1978. Αυτό το οδοιπορικό δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουάριος-Μάρτιος 1976. Οι φωτογραφίες είναι του διευθυντή φωτογραφίας (οπερατέρ) Χρήστου Τριανταφύλλου, ο οποίος μετείχε στην δεύτερη εξερευνητική αποστολή στις αρχές Ιανουαρίου 1976.

pdfapan.gr_AGIA_MKoromila_1976.pdf

001

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαύρη Ξενιτιά