Κ/ΠΟΛΗ τρεις διαλέξεις

01 kpoli 3 dialexeisΚωνσταντινούπολη: Τοπογραφία και πολεοδομική οργάνωση

Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά

Ο δεύτερος κύκλος με θέμα την Κωνσταντινούπολη αρχίζει το απόγευμα της Τετάρτης 11/5 με πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 12/5. Οι ημερομηνίες συμπίπτουν με τα εγκαίνια της πόλεως του Κωνσταντίνου, που έγιναν στις 11 Μαΐου του 330 και διήρκεσαν σαράντα ημέρες! Έκτοτε, το γεγονός γιορτάζονταν κάθε χρόνο με αυτοκρατορική λαμπρότητα.

Το θέμα θα αναπτυχθεί σε τρεις δίωρες διαλέξεις. Θα παρακολουθήσουμε την πολεοδομική εξέλιξη της αρχαίας πόλεως από τον 7ο π.Χ. αιώνα, όταν ίδρυσαν οι Μεγαρείς το Βυζάντιον, μέχρι την ανοικοδόμησή της τον 3ο μ.Χ. αιώνα, όταν αποκτάει τη μορφή ελληνορωμαϊκής πόλεως και χαράσσονται οι κύριοι άξονες του δημόσιου χώρου –αυτούς που θα κληρονομήσει ο Μέγας Κωνσταντίνος–, και στη συνέχεια την ανάπτυξη της πρωτεύουσας από το 330 μέχρι το 575, όταν ολοκληρώνεται το πρωτοβυζαντινό οικοδομικό πρόγραμμα.

 

02 kpoli 3 dialexeisΘα μιλήσουμε για το θεσμικό κέντρο: Παλάτι, Πατριαρχείο, Γερουσία και Ιππόδρομος, για το οικονομικό-εμπορικό κέντρο και τα λιμάνια, τη Μέση οδό και τους Φόρους (πλατείες), τα Τείχη, χερσαία και θαλάσσια, και το υδρευτικό σύστημα. Κλείνοντας, θα δούμε τη συρρίκνωση της παλαιολόγειας πρωτεύουσας, 1261-1453, όταν οι λειτουργίες περιορίζονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της τειχισμένης πόλης (στην περιοχή του ανακτόρου των Βλαχερνών και στους γύρω λόφους).

Τετάρτη 11, 18 και 25 Μαΐου (το απόγευμα 6.30-9.00)
Επανάληψη την Πέμπτη 12, 19 και 26 Μαΐου (το πρωί 11.00-1.30)

Παρακαλούμε εγγραφείτε εγκαίρως

 

 

 

 

kpoli 3 dialexeis in center

 

Αν πλοηγηθείτε στο Αρχείο μας θα βρείτε πολλά θέματα από αυτά που θα αναπτυχθούν στις διαλέξεις. Βάζοντας τον κωδικό σας έχετε πλήρη πρόσβαση και, για να σας διευκολύνουμε, σημειώνουμε το εξής: μπορείτε να μπείτε πρώτα στο Αρχείο και να βάλετε τα ζητούμενα για σύνδεση του συνδρομητή (πάνω το μέιλ σας, κάτω τον κωδικό και πατάτε: Είσοδος). Στη συνέχεια, επιστρέφετε εδώ και πατάτε σε μία από τις διευθύνσεις που σας δίνουμε. Θα βρεθείτε κατευθείαν σε αυτό που έχετε επιλέξει. Πολύπλοκο; Απλούστατο τη δεύτερη-τρίτη φορά.
Και μην παραλείψετε να βλέπετε και το Συνοδευτικό Υλικό κάθε ταυτότητας (πατώντας πάνω δεξιά στην ταυτότητα): εκεί κρύβονται οι πανοραμικοί θησαυροί, χάρτες, φωτ, βιβλιογραφία, κείμενα κλπ. Προτείνουμε:

Για τα Τείχη >>>> Διπλά Θεοδοσιανά Τείχη

 

>>>>>>> Σ. Αριστάρχης και Αρχαιολογική Επιτροπή ΕΦΣK, Αρχαιολογικός χάρτης των Χερσαίων Τειχών Κωνσταντινουπόλεως (1883) Εδώ θα βρείτε το δημοσίευμα και την ταυτότητά του.

>>>>>>>>>>>> Stephen Turnbull, Peter Dennis (ζωγραφικοί πίνακες, χάρτες, σχέδια), The Walls of Constantinople AD 324 – 1453 (Osprey Publishing, Oxford 2004) Εδώ θα βρείτε το βιβλίο και την ταυτότητα που το συνοδεύει.

Υπαίθριες κινστέρνες / ξεσκέπαστες δεξαμενές. Αν μπείτε στην ταυτότητα της πρώτης και αρχαιότερης, την κινστέρνα του Αέτιου, μπορείτε να δείτε και τις άλλες τρεις: του Άσπαρος (στον 5ο Λόφο), του Μωκίου (στον 7ο Λόφο) και τη Φιλνταμί, που βρίσκεται στο βυζαντινό Έβδομον / Μακρυχώρι εκτός των Τειχών.

Μ. Κορομηλά, Κεράτιος - Βλαχέρνες - Εγρίκαπου, το βόρειο τρίγωνο ανάμεσα στα Τείχη, από τον Άγιο Δημήτριο της Ξυλόπορτας έως την Παναγία της Σούδας (2009)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κωνσταντινούπολη, μέρος πρώτο ΙΡΑΝ τρεις διαλέξεις »