Αρμενικοί θησαυροί

entypo ekthesis«Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα φιλοξενεί για πρώτη φορά στις αίθουσές του μια διαχρονική έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς από την Αρμενία. Εκατόν τέσσερα αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο του Ερεβάν καθίστανται μάρτυρες της ιστορικής πορείας των Αρμενίων από τους προϊστορικούς χρόνους και αναδεικνύουν το ελληνιστικό και βυζαντινό παρελθόν τους, καθώς οι Αρμένιοι υπήρξαν υπήκοοι στα κράτη του Αλεξάνδρου και των επιγόνων, και πολίτες, σύμμαχοι ή και φίλοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις αρχές του περασμένου αιώνα. Αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού, ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το Βασίλειο του Βαν (9ος-6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και μεσαιωνικών χρόνων (4ος αι. π.Χ-12ος αι. μ.Χ.), σκιαγραφούν τον αρχαίο και μεσαιωνικό αρμενικό κόσμο. Ποικίλα εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία σκιαγραφούν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεώτερων χρόνων (17ος-20ός αι.). Την έκθεση συμπληρώνει αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915).

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα.

>>>> Οι φωτ είναι από την έκθεση. Το καταπράσινο τοπίο (5η φωτ κάτω) είναι στο Ανί, πρωτεύουσα ενός από τα αρμενικά μεσαιωνικά βασίλεια, με δεκάδες ερειπωμένα μνημεία. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ανί βρίσκεται εντός της τουρκικής επικράτειας. Το ποτάμι στο βάθος του φαραγγιού χωρίζει την Τουρκία (στα αριστερά), όπου διακρίνεται και μια γκρεμισμένη γέφυρα, από την Αρμενία (στα δεξιά).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Άσμα Ασμάτων» Αχ! ο «Κάουφμαν» »