Τέταρτο Ζούρφίξ

mesa 01Ταξίδι στις απαρχές των χαλιών

Ομιλητής ο Κωστής Σκιαδάς

Ιχνηλατώντας την ιστορία της εξέλιξης των χαλιών πριν από την Αναγέννηση. Θεωρίες και μύθοι γύρω από τον αρχαιότερο τάπητα που έχει διασωθεί: το χαλί από το Pazyryk, που βρέθηκε το 1949 στη Σιβηρία σε ένα «κουργκάν», σκυθικό τάφο, και χρονολογείται στον 5ο π.Χ. αιώνα. Έκτοτε, ειπώθηκαν πάρα πολλά για αυτόν τον πανέμορφο τάπητα (διαστάσεις: περίπου 183 Χ 200 εκ) με τα 24 ελάφια, τους 28 έφιππους, τα μυθολογικά τέρατα και τα ηλιακά (;) σύμβολα στο κέντρο. Καιρός είναι να τα ξεκαθαρίσουμε και να απολαύσουμε ένα από τα κορυφαία έργα του πολιτισμού των νομάδων της μεγάλης Ασιατικής Στέπας (υψίπεδα Αλτάι), ένα από τα κορυφαία εκθέματα του Μουσείου Ερμιτάζ, και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ταπητουργίας στην πιο άγνωστη περίοδο της ιστορίας της.

Archiki ke mesa 02 pazyryk deerΤην Πέμπτη 17/3/2016 (το πρωί 11.00-13.00)

>>> Οι φωτ είναι από το οροπέδιο Ουκόκ (μεταξύ 3.000 και 4.250 μ) στα Αλτάι. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί πάνω από χίλια «κουργκάν» και οι ανασκαφές συνεχίζονται.
>>>>> Με την ευκαιρία, να θυμηθούμε τον Ηρόδοτο. Είναι η αρχαιότερη πηγή περί Σκυθών που διαθέτουμε. Δείτε στο ΑΠΑΝ τις πρώτες παραγράφους του Βιβλίου Δ΄ των Ιστοριών (στο πρωτότυπο): πρόκειται για ένα εγχειρίδιο «Σκυθολογίας»! Με πολλούς μύθους γύρω από τους ιπποτοξότες της μαυροθαλασσίτικης και της ασιατικής στέπας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τρίτο Ζούρφίξ Πέμπτο Ζούρφίξ »