Τουριστικοί μαργαρίτες

01 Mycenea Lions GateΗ φίλη μας κι εξαιρετική ξεναγός Μάχη Καρανίκη, με εμπειρία και σε προϊστορικές ανασκαφές στην Κρήτη, μίλησε στην Καθημερινή για μερικά από τα ευτράπελα που άκουσε στα 43 χρόνια της ξεναγικής της σταδιοδρομίας. Και πού να την ακούσετε να τα διηγείται ή ίδια με το ανεπανάληπτο στυλ της. Αλλά στα δικά της ανέκδοτα, προσθέτουν κι άλλοι ξεναγοί τα δικά τους «ακούσματα».

Κάποτε λέγαμε να μαζέψουμε τα καλύτερα από κάθε έναν που ασκεί το επάγγελμα και να εκδώσουμε ένα βιβλίο. Να μεταφραστεί κιόλας. Να σταλεί και στα αμερικανικά πανεπιστήμια, γιατί από τους Αμερικανούς προέρχονται τα διασκεδαστικότερα μαργαριτάρια. Διαβάστε το άρθρο, για μια πρώτη γεύση. Και μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες ξεναγοί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του τουρισμού στις πλάτες τους: η εικόνα που θα αποκτήσουν όσοι ξένοι επισκέπτονται μνημεία εξαρτάται από την τέχνη, την εμπειρία και τον επαγγελματισμό του / της ξεναγού (βεβαίως και από την καλώς νοούμενη φιλοπατρία). Κι είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε από τους καλύτερους ξεναγούς στον κόσμο. Μόνο που το επίπεδο πέφτει κάθε χρόνο και περισσότερο. Εξάλλου, κανείς δεν αναγνώρισε ποτέ στο σώμα των διπλωματούχων ξεναγών της χώρας τη σημαντική προσφορά του. Γιατί κανείς αρμόδιος, αν-αρμόδιος, δεν συλλογίστηκε ποτέ κι ούτε ζήτησε να μάθει (με στατιστικές) ποιους Έλληνες συναντούν οι τουρίστες σε τούτον τόπο (εκτός από τους «Ζορμπάδες») και ποιοι τους συνδέουν με την πολιτιστική παράδοση, ποιοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα, δηλαδή καλύπτουν τα αναρίθμητα κενά της τουριστικής μας πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

02 Africa lionsΠάντως, από «Το Top Ten των εξωφρενικών ερωτήσεων», που δημοσιεύει η Καθημερινή εμείς επιλέγουμε τη δεύτερη: «Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τόσο πολλά ερείπια;», την τέταρτη: «Κάθε πότε δέχεται η Πυθία;» και την πέμπτη: «Δαγκώνουν τα λιοντάρια στην Πύλη των Λεόντων, στις Μυκήνες, ή να φέρω μαζί τα παιδιά;». Προσθέτουμε δε την έκπληξη της Μαρίας Δ., η οποία περίμενε ζεύγος Αμερικανών για να τους συνοδεύσει από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στις Μυκήνες, και τους είδε να εμφανίζονται ντυμένοι με στολή σαφάρι (επειδή θα πήγαιναν στην Πύλη των Λεόντων). Και το άλλο ζεύγος, πάλι στις Μυκήνες, πάλι από πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, που βαριόταν να κατέβει από τη λιμουζίνα με την οποία έκανε ιδιωτικό τουρ. Η καλή ξεναγός επέμενε. Η κυρία την παρηγόρησε: «Μην ανησυχείς, αγαπητή μου, έχουμε δει τόσα πολλά λιοντάρια στην Αφρική». Και πόσα ακόμα.

Σας συνδέουμε με το άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα στην Καθημερινή (14/2/2016)

03 Mycenean

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το πανοραμικό Face Book Μάσκες, μάσκες, μάσκες »