Νέα 2021

Τόκιο ΟΑ 2020-2021

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-07-2021

Βαριά ημέρα η 23η Ιουλίου για την Ελλάδα, ακόμα πιο βαριά για την Αττική. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να απαλύνουν το φοβερό φορτίο κι είναι δύσκολο να ξενοιάσει κανείς παρακολουθώντας σήμερα την τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών στο Τόκιο… Φυσικά θα καρφωθούμε στις τηλεοράσεις το απομεσήμερο –άλλωστε, ειδικά αυτοί οι Ολυμπιακοί απευθύνονται αποκλειστικά στις τηλεοπτικές κάμερες. Πρωτοφανές. Και τι δεν είναι πρωτοφανές στη φετινή οργάνωση, που γίνεται το 2021…

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθωνικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-01-2021

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση χιλιάδων κειμηλίων, αγιογραφιών και χειρογράφων που φυλάσσονται στις μονές του Αγίου Όρους. Μία νέα εποχή για ένα από τα αρχαιότερα ιδρύματα στον κόσμο και μία νέα εποχή στις σχέσεις μας με την πολιτιστική κληρονομιά που φυλάσσεται στην Αθωνική Πολιτεία. Εξαιρετικής σπουδαιότητας. Μοναδικής.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά στο προϊστορικό Αιγαίο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-01-2021

Όπως είναι γνωστό, το 1952 η επιστημονική κοινότητα έμαθε ότι στο Αιγαίο του 15ου π.Χ. αιώνα ο κόσμος μιλούσε ελληνικά. Ήταν η συνταρακτική ανακάλυψη του Μάικλ Βέντρις, που ανακοίνωσε στο BBC το ύψιστης πολιτισμικής αξίας εύρημά του. Ένα νέο βιβλίο αφηγείται το χρονικό της αποκρυπτογράφησης των αρχαιότερων γραπτών της Ευρώπης και αποδίδει εύσημα στην Άλις Κόμπερ (1906-1950), επ. καθ. Κλασικών Σπουδών, που δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει την έρευνά της. Μια συναρπαστική διανοητική περιπέτεια.

Διαβάστε περισσότερα