Φθινόπωρο – Χειμώνας 2021

01Ταξίδια στα σκαριά

Παρά την ανασφάλεια της εποχής, που κυριολεκτικά δεν ξέρεις αύριο τι θα ξημερώσει λόγω πανδημίας και αύξησης των κρουσμάτων, και λόγω των σφοδρών αντιδράσεων μίας ισχυρής μειοψηφίας που στερείται κοινωνικής ευαισθησίας και δεν τηρεί τα μέτρα, καθώς και των υπερβολικών περιορισμών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, εμείς ετοιμάζουμε πανοραμικά ταξίδια, τριήμερα, τετραήμερα, πολυήμερα, με πολύ κέφι αλλά και συγκρατημένη αγωνία λόγω των απογοητευτικών επιδόσεων της χώρας μας απέναντι στον εμβολιασμό, ιδίως σε ορισμένες περιοχές οι οποίες διατηρούνται στο κόκκινο. Περιμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις στις αρχές Σεπτεμβρίου κι αν δοθεί το πράσινο φως, ποιος μας πιάνει. Ήπειρος, Μινωική Κρήτη, χειμωνιάτικοι Δελφοί, χειμωνιάτικη Ιορδανία (αρχές Δεκεμβρίου). Και ετοιμαζόμαστε για: Ανδαλουσία, Σικελία, Αν. Μακεδονία και Θράκη το πρώτο τετράμηνο της επόμενης χρονιάς με το καλό.

>>>>> Στους πανοραμικούς όρους συμμετοχής στα ταξίδια, τα οποία γίνονται αποκλειστικά για τα μέλη και τους συνδρομητές της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα και του Αρχείου, τώρα έχει προστεθεί το εμβόλιο. Μπορούμε να δεχτούμε μόνον εμβολιασμένους, μετά την πάροδο 15 ημερών από το δεύτερο εμβόλιο, και είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε το πιστοποιητικό του κάθε ταξιδιώτη.

>>>>>> Λόγω των περιοριστικών μέτρων σχετικά με τον αριθμό των εισερχόμενων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η κάθε ομάδα δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 20-22 ταξιδιώτες. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό το μέτρο, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά υπερβολικό και αντιπεριηγητικό, δυσκολεύει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη διεξαγωγή περιηγήσεων αρχαιοφιλικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, ενώ ανεβάζει και κατά πολύ το κόστος. 


ΗΠΕΙΡΟΣ οδικώς τον Οκτώβριο (έξι ημέρες το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με έδρα την Πρέβεζα και τα Γιάννενα). Από την ιδιαιτέρως φορτισμένη Δωδώνη, το αρχαιότερο ιερό του ελληνικού κόσμου, έως την Αχερουσία και την Πύλη του Κάτω Κόσμου, και από τη Νικόπολη, όπου ο Οκταβιανός Αύγουστος δόξασε τη νίκη του επί του Μάρκου Αντώνιου και, ταυτόχρονα, την ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έως την Άρτα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών, τα δεκάδες βυζαντινά κάστρα και τις διάσπαρτες εκκλησίες, τα μνημεία στο νησάκι των Ιωαννίνων και την παραλίμνια πολιτεία με το αναστηλωμένο Κάστρο και τα μουσεία, τα οθωμανικά κατάλοιπα, τις εβραϊκές μνήμες και το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον με τα πλούσια ποτάμια, τα ουρανομήκη βουνά και τα θεόρατα φαράγγια.

02 ΗΠΕΙΡΟΣ Φαράγγι ΒίκουΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ αεροπορικώς τον Οκτώβριο (τέσσερις ημέρες το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με έδρα τη Σητεία και το Ηράκλειο). Τα τέσσερα ανακτορικά κέντρα από τον ακρότατο Ζάκρο με τις μινωικές επαύλεις γύρω και τις άλλες μινωικές θέσεις έως τα Μάλια, και από την Κνωσό και τη Φαιστό έως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο ανακαινίστηκε (επιτέλους) και αναδιοργανώθηκε το 2014. Βεβαίως, περιμένουμε να δούμε την απόδοση του «κόκκινου», διότι πολλά μέρη της Κρήτης πέρασαν συχνά στην κόκκινη ζώνη τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ αεροπορικώς τον Δεκέμβριο (πιθανότερες ημερομηνίες 2-9/12). Πόσο επιθυμήσαμε ένα ταξίδι στο Λεβάντε! Πόσο μας έλειψαν εκείνα τα εκατοντάδες ψηφιδωτά με τα ελληνιστικά θέματα, τις αγροτικές σκηνές, τις ανορθόγραφες χριστιανικές επιγραφές, τις πόλεις της ελληνορωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής οικουμένης, τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια.
Το εκπληκτικό συναίσθημα να προχωράς ξημερώματα στο φαράγγι που οδηγεί στην Πέτρα κι ύστερα τα κόκκινα, τα μαβιά, τα τριανταφυλλένια χρώματα των σκαλισμένων βράχων με τους ναούς, τους μνημειακούς τάφους, το θέατρο, τις πρωτοβυζαντινές εκκλησίες του 5ου αιώνα. Τους μενεξέδες στα Γάδαρα, την πατρίδα του Μελέαγρου, και λίγο πιο κάτω την στενωπό απ’ όπου ο Γιάρμουκ, ένα μικρό ποτάμι που έμεινε στην ιστορία επειδή εδώ δόθηκε τον Αύγουστο του 636 η μοιραία μάχη ανάμεσα στον βυζαντινό στρατό και τις μουσουλμανικές δυνάμεις.03 Κρητη
Κανείς δεν έδωσε ακόμα μια ικανοποιητική απάντηση για τον λόγο ύπαρξης των πολυτελών πρωτοϊσλαμικών συγκροτημάτων που έχτισαν οι χαλίφες της Δαμασκού στην αραβοσυριακή έρημο. Παλάτια, κάστρα, κυνηγετικά περίπτερα, κι ένα λουτρό μυθικής πολυτέλειας στον δρόμο για τη Βαγδάτη.
Όποιος έχει πάει στην Ιορδανία, θέλει να ξαναβρεθεί στο Ουάντι Ρουμ και να χαθεί μέσα στους αμμόλοφους, να ξαναδεί εκείνη την όμορφη οβάλ πλατεία της Γέρασας και τους ναούς του Κοσμά και Δαμιανού, το βιβλικό όρος Νεβόν, το Κάστρον Μεφάα με τα στρωμένα βυζαντινά ψηφιδωτά απ’ άκρη σ’ άκρη στις εκκλησίες του 785 στον Νέο Δρόμο του Τραϊανού από την Άκαμπα προς τη Δαμασκό, να μείνει και πάλι με το στόμα ανοιχτό με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες στο χαλιφικό Λουτρό της ερήμου. Και όποιος δεν έτυχε να πάει, ονειρεύεται τον βιβλικό Ιορδάνη που χαράζει το φοβερό βαθύπεδο και χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα, το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη κάτω από την επιφάνεια της γης.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΙ ΔΕΛΦΟΙ τον Δεκέμβριο. Ακόμα και με τον πιο βαρύ καιρό, το Ιερό στον Παρνασσό είναι συναρπαστικό. Τι άλλο να πει κανείς;


Και ετοιμάζουμε για το πρώτο εξάμηνο του 2022:
Ανδαλουσία, Σικελία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Ρουμανία, βόλτες στην Αττική, τη Βοιωτία, την Κορινθία. Πάντα περιμένοντας τις υγειονομικές εξελίξεις, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αργολίδα τον Ιούνιο