Σήμερα

Ο Ιστότοπος του Πανοράματος apan.gr

P1130718WEB2Από τον Απρίλιο του 2009, ανανεώνεται συνεχώς παρακολουθώντας κυρίως τις πανοραμικές δραστηριότητες και ενημερώνοντας τους αναγνώστες για διάφορα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αλλά δεν είναι απλώς ενημερωτικού χαρακτήρα. Αν πλοηγηθείτε στις ενότητες Εκδηλώσεις και Ταξιδιωτικό Ημερολόγιο, ακόμα και στα Νέα, θα βρείτε κείμενα με πλούσια εικονογράφηση –με αφορμή κάποια εκδήλωση, ένα πανοραμικό ταξίδι, ένα νέο βιβλίο ή έναν εορτασμό. Κι αν πάτε σε παλαιότερα χρόνια (πατώντας στο Αρχείο δίπλα, όπου αναγράφονται οι χρονιές) θα εκπλαγείτε από τον πλούτο του κρυμμένου υλικού. Έτσι, μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα, να γνωρίσετε τα μέλη και τους συνεργάτες του Πανοράματος, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα θέματα και, οπωσδήποτε, να ταξιδέψετε ψηφιακά μαζί μας: από την Παμφυλία, την Κιλικία και τη Φοινίκη στην Ανατολική Μεσόγειο έως τη μαυροθαλασσίτικη Κριμαία και τη Σικελία στη Δυτική Μεσόγειο, κι από τον Μυστρά και την Αρκαδία μέχρι την οροσειρά της Ροδόπης, το δέλτα του Έβρου, την παραδουνάβια Βλαχία και την Τρανσυλβανία.

Από τα Ταξιδιωτικά Ημερολόγια προτείνουμε μεταξύ άλλων: Γιώργος Κλούβας, «Αττάλεια, το προσκύνημα στο Άγιο Αλύπιο»
Κάλλη Γουργιώτου, «Άγιος Λουκάς Καρπάθου, ένα βυζαντινό ξωκλήσι-αποκάλυψη»
Βλαδίμηρος Αντωνιάδης, «Με το Πανόραμα στο Ιράν τον Οκτώβριο του 2016»

Αλλά και: «Στην Πόλη» από τα Ταξιδιωτικά του 2020. Με αφορμή την τόσο παράξενη και πρωτοφανή Πασχαλιά του εγκλεισμού, επιλέξαμε ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά Η Μαρία των Μογγόλων (κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη τον Μάρτιο 2008). Αναφέρεται σε ταξίδια στην Πόλη, κάποιες εικόνες από μία Μεγάλη Παρασκευή στο Μουχλιό, το 1981, και μία συγκλονιστική ξενάγηση στη σκηνή της Ανάστασης στο ταφικό παρεκκλήσι της Μονής της Χώρας.

Στον Ιστότοπό μας θα βρείτε, ακόμα, μία μικρή σειρά οπτικοακουστικού υλικού από το υπό κατασκευή Αρχείο του Πανοράματος. Πρόκειται για παραγωγές του Δημιουργικού Τμήματος του ΑΠΑΝ.
Προτείνουμε: «Στο Βαρδάρι αγορασμένος έρωτας (στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο)», θα το βρείτε στις Εκδόσεις – Σειρές καρτ-ποστάλ.
Η Ζωρζ Σαρή διαβάζει τον «Αθηνόδωρο». Πρόκειται για ανέκδοτη ηχογράφηση του 1980 (τη δημοσιεύσαμε στις 6 Απριλίου του 2013, σε ανάμνηση της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα). Θα τη βρείτε στα Νέα του 2013.
«Χαράγματα κι ένας ταρσανάς». Μία περιήγηση στα Αλάνυα, αρχαίο Κορακίσιον, όπου σώζεται ένας θαυμάσιος σελτζουκικός ταρσανάς, ενώ στα πέριξ βρέθηκαν 52 χαράγματα πλοίων. Μια αφορμή για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα το βρείτε στο Ημερολόγιο Ταξιδιών του 2013.
«Στα βυζαντινά της Νάξου». Δεκάδες είναι τα βυζαντινά μνημεία της μεγαλονήσου των Κυκλάδων, διάσπαρτα σε όλη τη Νάξο, κυρίως όμως στους εύφορους κάμπους, τους αιωνόβιους ελαιώνες και τους ευχαρείς οπωρώνες της κεντρικής ενδοχώρας (Τραγαία, Σαγκρί) και της δυτικής πλευράς που αντικρίζει την Πάρο. Η πυκνότητα είναι εντυπωσιακή, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εικονογραφικό πανόραμα που ξεδιπλώνεται στους τοίχους των ναών και ναΐσκων. Αγιογραφήσεις επί αγιογραφήσεων, το ένα στρώμα που κάλυψε το άλλο σε ναούς που χτίστηκαν τον 5ο, τον 7ο ή τον 9ο και 10ο αιώνα και λειτουργούν μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας τους ιερούς δεσμούς της αγροτοποιμενικής κοινωνίας με το θείο.
Η Νάξος είναι ένα βυζαντινό θησαυροφυλάκιο. Αρκεί να έχεις κέφι για περπάτημα (και τύχη, για να βρεις ανοιχτά τα μνημεία). Θα βρείτε το βίντεο που φτιάξαμε στο Ημερολόγιο Ταξιδιών του 2019. 

43216126WEB1Πανοραμικές διαλέξεις στο Διαδίκτυο

Από το φθινόπωρο του 2012 συνεργαζόμαστε με τον πλούσιο σε θεματολογία Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το blod.gr (Bodossakis Lectures on Demand), όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς περισσότερες από χίλιες εξακόσιες διαλέξεις γύρω από την πολιτική και την οικονομία, την ιατρική, την ιστορία κλπ. Οι πανοραμικοί Κύκλοι Διαλέξεων που έχουν αποθησαυριστεί στο blod.gr έως τώρα είναι:

Κύκλος έξι διαλέξεων «Βαλκάνια και Θεσσαλονίκη, 19ος αι. – αρχές 20ού», που έγιναν στο Πανόραμα τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2012 με ομιλητές: τον Κώστα Καραμαλή (τέσσερις διαλέξεις), τη Φωτεινή Τσακόγλου (μία διάλεξη για τον Πρώτο Μεγάλο Διωγμό στην Αν. Θράκη, 1913-1918) και τον Άκη Μαλτσίδη (μία διάλεξη). Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε αν επισκεφθείτε το blod.gr και πλοηγηθείτε στην ενότητα «Ιστορία».
Μία διάλεξη για την Αττάλεια της Παμφυλίας (Antalya, πόλη στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου) με ομιλητή τον Θοδωρή Κοντάρα, τον Φεβρουάριο του 2013. Τίτλος «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά». Επισκεφθείτε το blod.gr και πλοηγηθείτε στην ενότητα «Εθνολογία».

Κύκλος τριών διαλέξεων με θέμα τον Εύξεινο Πόντο / Μαύρη Θάλασσα κι επίκεντρο την Κριμαία και την Αζοφική, τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2013. Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά. Στην ενότητα «Ιστορία».

Κύκλος δύο διαλέξεων με θέμα «Ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν εξάρτηση» τον Νοέμβριο του 2013. Ομιλητής ο Βούλης Κεφαλάς. Στην ενότητα «Κοινωνικά Θέματα». Μπορείτε από εδώ να συνδεθείτε με την πρώτη από τις δύο εξαιρετικά χρήσιμες κι αποκαλυπτικές διαλέξεις γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα των καιρών μας

Τον Δεκέμβριο του 2013, ανέβηκαν στην ενότητα «Ιστορία» οι τρεις διαλέξεις του Κύκλου «Από την Αικατερίνη τη Μεγάλη στον Στάλιν. Η ευρωπαϊκή Ιστορία επιστρέφει στη Μαύρη Θάλασσα – ενώ η ανθρωπογεωγραφία αιώνων αλλάζει δραματικά χαρακτήρα». Ομιλητής ο Κώστας Καραμαλής. Θα τις βρείτε στην ενότητα «Ιστορία» (σας συνδέουμε εδώ με την πρώτη διάλεξη). Στην ίδια ενότητα θα βρείτε και τις πέντε δίωρες διαλέξεις που έκανε ο Κ. Καραμαλής στο Πανόραμα το φθινόπωρο του 2019-αρχές του 2020 με θέμα «1939-1945: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη της παγκόσμιας ιστορίας». Μπορείτε να συνδεθείτε με την πρώτη διάλεξη από εδώ.

Με αφορμή την επίσκεψη του Πανοράματος στο Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών στην Άγκυρα, η Μάχη Καρανίκη έκανε μία διάλεξη για τους Χετταίους και το χεττιτικό πολιτισμό το 2013. «Ένας μεγάλος προϊστορικός πολιτισμός που αναπτύσσεται στην ενδοχώρα της Ανατολίας στη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ., απλώνεται μέχρι τη Συρία, έρχεται σε επαφή με τους Αχαιούς και διαλύεται στα τέλη της εποχής του Χαλκού για να δώσει τη θέση του στις μικρές περιφερειακές δυνάμεις της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, αφήνοντας χώρο στους Φρύγες που, περνώντας τον ποταμό Σαγγάριο, επεκτείνονται ως τις άκρες του οροπεδίου της Άγκυρας». Θα βρείτε τη διάλεξη στο blod.gr στην ενότητα «Ιστορία, Αρχαιολογία».

0405

Δείτε επίσης:
«Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής σκέψης» στην ενότητα «Φιλοσοφία». Ομιλητής, ο Γιάννης Μαυρίκος.
«Ο ρόλος της Καλύμνου στην παγκόσμια ιστορία, 19ος – 20ός αιώνας» στην ενότητα «Ιστορία». Ομιλήτρια η Βέρα Πρατικάκη. Η διάλεξη βασίζεται στην επιστημονική εργασία της ομιλήτριας «On the Role of the Sponge Industry of Kalymnos in Global History», που κατατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Warwick -όπου φοίτησε- και απέσπασε το πρώτο βραβείο του Πανεπιστημίου και υποτροφία από την Εταιρεία της Οικονομικής Ιστορίας.

Στην ενότητα «Τέχνες / Πολιτισμός» θα βρείτε τη διάλεξη που έκανε στο Πανόραμα τον χειμώνα του 2020 η Ευφροσύνη Δοξιάδη με θέμα «Τα πορτραίτα του Φαγιούμ, το μεγαλύτερο corpus έργων αρχαίας ζωγραφικής που σώζεται». Η ομιλήτρια προσεγγίζει το θέμα από τη σκοπιά του ζωγράφου. Περιγράφει τεχνικές με τις οποίες έχει και η ίδια πειραματιστεί, μοιράζεται με τον ακροατή τη ζωγραφική της ευαισθησία, την οξυδέρκεια που χαρακτηρίζει την προσέγγισή της. Παράλληλα, καταθέτει την προσωπική της αίσθηση και μαρτυρία για τη σχέση των πορτραίτων του Φαγιούμ με τη βυζαντινή ζωγραφική, αλλά και για τη συμβολή τους στη μακρά εκείνη καλλιτεχνική παράδοση που οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, και μνημονεύει τον αγαπημένο φίλο της και σοφό δάσκαλο Γιάννη Τσαρούχη. Η διάλεξη (διάρκεια 133 λεπτά) συνοδεύεται από 147 «οθόνες» με περισσότερες από 250 εικόνες, μεταξύ των οποίων πολλά σχεδόν άγνωστα Φαγιούμ…

06