Τόκιο ΟΑ 2020-2021

StadiumΒαριά ημέρα η 23η Ιουλίου για την Ελλάδα, ακόμα πιο βαριά για την Αττική. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να απαλύνουν το φοβερό φορτίο κι είναι δύσκολο να ξενοιάσει κανείς παρακολουθώντας σήμερα την τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών στο Τόκιο, όταν τον πυρπολούν οι καυτές εικόνες του 2018 κι όταν όλοι γνωρίζουμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει για τους εκατοντάδες πυρόπληκτους συμπολίτες.
Φυσικά θα καρφωθούμε στις τηλεοράσεις το απομεσήμερο –άλλωστε, ειδικά αυτοί οι Ολυμπιακοί απευθύνονται αποκλειστικά στις τηλεοπτικές κάμερες. Πρωτοφανές. Αλλά και τι δεν είναι πρωτοφανές στη φετινή οργάνωση, που γίνεται το 2021 αλλά φέρει την ονομασία του 2020, σαν να μπορείς να κοροϊδέψεις τον χρόνο. Ολυμπιακοί που διεξάγονται εν μέσω πανδημίας και ενώ η κλιματική αλλαγή, η μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη, έχει ήδη προξενήσει σημαντικές καταστροφές σ’ Ανατολή και Δύση.
Ολυμπιακοί που διεξάγονται χωρίς θεατές. Με πολλούς χορηγούς που έχουν αποσύρει την οικονομική τους στήριξη. Με μόλις το 29,3 % του πληθυσμού της Ιαπωνίας να έχει εμβολιαστεί μέχρι χθες (αδιευκρίνιστος ο αριθμός της πρώτης δόσης ή και των δύο, δηλαδή του πλήρους εμβολιασμού) και πάνω από το 80% του πληθυσμού να έχει δηλώσει πριν από δύο μήνες (στα μέσα Μαΐου του 2021 ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση) την αντίθεσή του και στην ανάληψη των ΟΑ και στην πραγματοποίηση της φιέστας. Ευτυχώς, η Ιαπωνία δεν αντέδρασε με τον τρόπο που καταδίωξε τον Οκτώβριο του 1968 το Μεξικό τους αντιρρησίες φοιτητές,2 πλάιεκτελώντας περίπου 300 νέα παιδιά (27 οι εκτελεσθέντες, σύμφωνα με τον στρατό που βγήκε πάνοπλος στον δρόμο), μία εβδομάδα πριν αρχίσουν οι ΟΑ.

Αλλά στο «Τόκυο 2020», δηλαδή 2021, τα κόστη ξεπέρασαν κάθε ανεκτό όριο. Τρελές δαπάνες. Οι φετινοί ΟΑ είναι οι ακριβότεροι που έγιναν ποτέ. Οι επιτετραμμένοι αθλητικογράφοι και οι διεθνείς πολιτικοί σχολιαστές μιλούν για τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι πάντα το τελικό κόστος ξεπερνάει τους αρχικούς υπολογισμούς κατά ένα ποσοστό. Όμως, ποτέ άλλοτε τέτοια χάλια: 12,6 δις δολάρια. Και αποδίδουν το οικονομικό όργιο σε κακή διαχείριση, διαφθορά σκανδαλωδών διαστάσεων, χρηματισμούς, καθώς και στην πανδημία και τον πληθωρισμό. Φαίνεται ότι πολλοί φρόντισαν να εξασφαλίσουν παιδιά και εγγόνια όχι μόνο στο μέλλον αλλά και στην αιωνιότητα, όπως συνδυάστηκαν οι δύο ιαπωνικές λέξεις και στο μασκότ των φετινών ΟΑ που ονομάστηκε «Miraitowa»: Μιράι σημαίνει μέλλον και Τόουα σημαίνει αιωνιότητα. Μάλλον όμως αυτό το Μιράιτόουα δεν άρεσε εντέλει, διότι σχεδόν το εξαφάνισαν. Ποιος ξέρει;

3 πλάι GrecoRomanWrestlingΔεν είναι όμως μόνον αυτά, που ούτως ή άλλως υπέρ-υπεραρκούν για να ξεσηκώσουν αντιδράσεις. Οι τρεις υψηλά ιστάμενοι καλλιτέχνες στην επιτροπή οργάνωσης της τελετής έναρξης έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση ο ένας μετά τον άλλο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την τελετή και γελοιοποιώντας κυριολεκτικά τον θεσμό. Πρώτος ήταν, τον Μάρτιο, ο σκηνοθέτης Χιρόσι Σασάκι (Hiroshi Sasaki) που παρομοίασε μία διάσημη γυναίκα με γουρούνι. Στην απολογία του είπε ότι ήταν ασυγχώρητος. Τη Δευτέρα (19/7), τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη, αναγκάστηκε σε παραίτηση ο μουσικοσυνθέτης Κέϊγκο Ογιαμάντα (Keigo Oyamada) όταν μαθεύτηκε ότι σε μία συνέντευξη περηφανεύτηκε για το «μπούλλιν» που έκανε σε συμμαθητές του στο σχολείο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά με διανοητική καθυστέρηση. Είναι αδύνατον να επαναλάβουμε το είδος των βασανιστηρίων που έκανε για να διασκεδάζει και να χασκογελάνε όσοι δεν συγκαταλέγονταν στα θύματά του. Αλλά είναι ακόμα πιο ανησυχητικό ότι ενώ οι οργανωτές καταδίκασαν τις φρικωδίες, συνέχισαν τη συνεργασία δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να δεχτούν την παραίτηση διότι η φιέστα είναι πολύ κοντά… Αυτός δήλωσε συντετριμμένος…
Και να που προχθές (21/7), μόλις προχθές, η Επιτροπή ΟΑ αναγκάστηκε να απολύσει τον Κεντάρο Κομπαϊάσι (Kentaro Kobayashi) γενικό διευθυντή της έναρξης, λόγω αποκαλύψεων. Κάποιοι ξέθαψαν ένα βίντεο του 1998. Ο νεαρός τότε Κομπαϊάσι ήταν κωμικός ηθοποιός κι έγραφε ένα χοντροκομμένο τηλεοπτικό σκετσάκι, όπου μια φορά έκανε ένα φρικιαστικό «αστείο» για το Ολοκαύτωμα. «Φτηνό χιούμορ» το χαρακτήρισαν κάποιοι ανεκτικοί πολιτικοί συντάκτες κι άλλοι έγραψαν ότι ήταν νέος και 4 πλάιάμυαλος, ένας πετυχημένος λαϊκιστής και τέτοια συμπαθητικά για ένα τερατώδες, ένα ειδεχθές σχόλιο. Ο ρατσισμός χαρακτηρίζει τις πράξεις και των τριών καλλιτεχνών. Το γεγονός δε ότι στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο η Ιαπωνία ήταν μέλος του Άξονα, δεν αναχαίτισε τον κωμικό ηθοποιό του 1998 και νυν γενικό διευθυντή μιας παγκόσμιας εορτής.

Τόσο τα ενδοϊαπωνικά γεγονότα, όσο και η στάση της Διεθνούς Επιτροπής των ΟΑ (ο κ. Μπαχ και οι άλλοι «αθάνατοι») και η εμμονή να διεξαχθούν όπως όπως οι Ολυμπιακοί (ενδεικτικά: ήδη διαγνώστηκαν 91 αθλητές θετικοί στον κορωναϊό, και άπαντες οι αθλητές, προπονητές και λοιποί συνοδοί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματά τους), αλλά και η περιφερειακή και διεθνής πολιτική κατάσταση (πχ Αφγανιστάν), όπως και η περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνουμε (Σιβηρία, Ιμαλάια, Καναδάς, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, Σικελία, Κίνα), δημιουργούν μια εντελώς ακατάλληλη ατμόσφαιρα. Η ειρηνόφιλη, καθησυχστική και με μήνυμα ενωτικό σε παγκόσμιο επίπεδο διαφήμιση των ΟΑ του 2020 (2021) διεκδικεί τον τίτλο του πιο υποκριτικού μηνύματος του 21ου αιώνα. Στο πεδίο της υποκρισίας εντάσσονται και οι δύο σημαιοφόροι κάθε χώρας, άντρας και γυναίκα που θα παρελάσουν κρατώντας μία σημαία οι δυο τους, εκφράζοντας έτσι, για πρώτη φορά, την ισότητα (πχ η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, για να πούμε τα πιο οξύμωρα, όχι ότι ο δυτικός κόσμος έχει κατακτήσει την ισότητα). Αχ και βαχ, είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.

Banner SwimmingΠάντως, οι περισσότεροι από εμάς θα παρακολουθήσουμε την τελετή έναρξης και τους 11.300 αθλητές που θα μπουν στο νέο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας (το οποίο κόστισε 157 δισεκατ. γεν, δηλ 1,4 δισεκατ. ευρώ), θα χαρούμε την προπορευόμενη ελληνική αποστολή και τον ελληνικό ύμνο των ΟΑ, θα ξαναθυμηθούμε διάφορα γεωγραφικά για μερικά από τα 206 κράτη + 1 (ερωτοαπαντήσεις μηχανιστικών γνώσεων περί Αγίου Μαρίνου, Ανατολικού Τιμόρ, Παλάου, Τουβαλού κλπ) και από το Σάββατο θα απολαύσει ο καθένας από εμάς τα αγαπημένα του αθλήματα, ενώ όλοι θα κρατήσουμε την ανάσα μας στο περίφημο εκατοστάρι (τα 100 μέτρα δρόμου).

Κάποτε όμως, υπό την πίεση των γεγονότων, θα πρέπει η ανθρωπότητα να ξαναδεί όλη την υπόθεση των Ολυμπιακών από την αρχή. Η παγκόσμια σύμβαση και παραδοχή όλης αυτής της τρομερά κοστοβόρας βιομηχανίας, ενισχύει την παγκόσμια υποκρισία και μεταθέτει την πραγματικότητα στο επίπεδο του ψεύτικού.