ΙΡΑΝ τρεις διαλέξεις

001 MESAΗ απώτερη Μέση Ανατολή, ο τόπος, οι άνθρωποι

Τρεις δίωρες εισαγωγικές διαλέξεις για το Ιράν
Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά

Το Ιρανικό Οροπέδιο ανάμεσα στην οροσειρά του Ζάγρου και τον Ινδικό Καύκασο (Hindu Kush), την Κασπία, τον Αραβοπερσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό. Η έρημος. Οι στεπώδεις και ημιστεπώδεις εκτάσεις. Το νερό, ύψιστο αγαθό: το υπόγειο υδρευτικό σύστημα (κανάτ / qanat) και το δίκτυο διανομής. Τα «παγόσπιτα» (yakhchals). Οι αεραγωγοί. Οι παράδεισοι (περσική λέξη για τους κήπους), ύψιστη απόλαυση: η τετραμερής οργάνωσή τους, το νερό, τα φυτά. Η μεταφορά των παραδείσων στο σχέδιο των χαλιών. Η δόμηση του κτιστού κόσμου σε συνδυασμό με τα φυτά και το νερό.

 

002 MESAΗ ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια των ιρανικών λαών. Από την Προϊστορική εποχή στην Ιστορική, η ανάδειξη των Μήδων και των Περσών (μετά το 1000 π.Χ.), η Μηδική Αυτοκρατορία, οι Αχαιμενίδες Πέρσες και η οργάνωση της απέραντης αυτοκρατορίας τους. Η Περσέπολη.

Σύντομη επισκόπηση της χιλιετίας από τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Σελευκίδες ως τους Πάρθους και τους Σασανίδες Πέρσες (331 π.Χ. - 651 μ.Χ.). Η αραβοϊσλαμική κατάκτηση και το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας.

Τετάρτη 5, 12 και 19/10/2016 το απόγευμα (6.30-9.00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 6, 13 και 20/10/2016 (11.00-1.30)
Εγγραφείτε εγκαίρως

>>>>> Θυμίζουμε και την Ιστοσελίδα www.apan.gr όπου θα βρείτε και πολλά θέματα για το Ιράν από το Αρχείο μας στις Επιλογές της Αρχικής σελίδας. Πάντα με τον κωδικό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιηγηθείτε στην Περσέπολη και από εκεί μην παραλείψετε να δείτε και τα Θέματα που τη συνοδεύουν http://archive.apan.gr/gr/data/Archived-Item/1078

 

003 MesaΚαι η συνέχεια. Επειδή δεν θα προλάβουμε να συμπεριλάβουμε πολλά θέματα, όπως την Πρώτη Ισλαμική εποχή, την εξάπλωση των Τούρκων, τη Μογγολική περίοδο, τους Σαφαβίδες και το Ισπαχάν, τους νομάδες κλπ, προγραμματίζουμε άλλες δύο διαλέξεις για τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου. Θα ενημερωθείτε συντόμως.
Σε ό,τι αφορά στο πανοραμικό πρόγραμμα διαλέξεων στη Θεσσαλονίκη, έχουμε ήδη αιτήματα για την επανάληψη των διαλέξεων για το Ιράν. Αν και ανατρέπει τον προγραμματισμό μας, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κ/ΠΟΛΗ τρεις διαλέξεις Οι Σασανίδες »