Χαράλαμπος Μπούρας

001 temple of athena nikeΣτο «Ερέχθειο των πουλιών»

Σήμερα, 29 Ιουλίου 2016 το απομεσήμερο, η Ελλάδα κι όλα τα μνημεία της χώρας, οι αρχαίοι λίθοι και τα μάρμαρα, οι λαϊκοί τεχνίτες και καλφάδες, οι οικοδόμοι, οι γλύπτες, οι αγιογράφοι και οι ψηφωτές, οι αρχιμάστορες, τα μαστορόπουλα, οι ξυλουργοί και οι πετράδες, οι σιδεράδες, η Άπτερος Νίκη και ο Παρθενώνας, οι βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας και τα εκατοντάδες εκκλησάκια της Αττικής, τα σταυροθόλια και τα αρμολογήματα, θα αποχαιρετίσουν τον «ιθύνοντα νου και τη ζώσα μνήμη των μνημείων» (όπως τον αποκάλεσε ο Μανώλης Κορρές).
Σήμερα, το Ηρώδειο και το Θέατρο του Διονύσου, τα κατακαμένα Μαστιχοχώρια και η Νέα Μονή της Χίου, η Λίνδος, η Βραυρώνα, ο Όσιος Λουκάς στο Στείρι, το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, η Επίδαυρος, οι ξερολιθιές και οι λαξεμένες πέτρες, η Πίνδος, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, οι αμέτρητοι μεταβυζαντινοί ναοί, θα αποτίσουν φόρο τιμής στον άτεγκτο και πολυπράγμονα σοφό που μιλούσε με τα λιθάρια. Με τα κτίσματα και τους κτίστες όλων των εποχών. «Ετεθεάμην δε αυτά» γράφει ο Δίων ο Κάσσιος για τα τείχη του αρχαιοελληνικού Βυζαντίου «...και ηκηκόειν αυτών και λαλούντων». Έτσι τα άκουγε κι ο Χαράλαμπος Μπούρας.

 


002 Acropolis Conservation Το έργο του σε όλους τους τομείς της Αρχιτεκτονικής και της Αναστήλωσης είναι ανυπολόγιστης αξίας. Οι άξιοι μαθητές και συνεργάτες του πολλοί. Οι οργανωτικές του ικανότητες, σε συνδυασμό με το επιστημονικό του ήθος, τις γνώσεις και την εμπειρία, την ολόψυχη αφιέρωση και τις αρετές του δασκάλου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο όταν ανέλαβε την θέση του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. Παράλληλα, ως γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (1979-2000), αναβάθμισε τις βυζαντινές σπουδές και προώθησε το μελετητικό έργο των βυζαντινολόγων, ενώ δική του ιδέα ήταν η δημιουργία των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και του Αρχείου Ελληνικών Μνημείων στο ΕΜΠ.

>>>> Η «Βυζαντινή Αθήνα, 10ος-12ος αι.» του Χ. Μπούρα εκδόθηκε το 2010 από το Μουσείο Μπενάκη. Το πιο πρόσφατο μελέτημά του «Η αρχιτεκτονική της Μονής του Οσίου Λουκά» εκδόθηκε από τη «Μέλισσα» τον Ιανουάριο του 2016. Όμως δεν πρέπει να παραλείψουμε κι εκείνον τον μικρό αλλά θαυμάσιο αρχαιολογικό οδηγό «Χίος» έκδοση της Εθνικής Τράπεζας το 1974 στη σειρά «Οδηγοί της Ελλάδος». Παρά τα χρονάκια του, είναι το καλύτερο βοήθημα για όποιον θέλει να περπατήσει το νησί που τόσο αγαπούσε ο «κύριος Μπούρας».

004 parthenon frieze006>>>>>>> Ο Μπάμπης Τσόκας έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Χαράλαμπος Μπούρας. Ο Άνθρωπος, ο Επιστήμων, ο Δάσκαλος» ένα εξαιρετικό πορτραίτο για το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Αξίζει πραγματικά να το δείτε

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πανσέληνος στην Βραυρώνα Αύγουστος 2016 »