Ιερό Αιγυπτίων Θεών

001 MARAΑπογευματινός περίπατος σε ένα άγνωστο ιερό της Αττικής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα μας προσκαλούν σε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στο Μικρό Έλος Μαραθώνα (Μπρεξίζα), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 και ώρα 18.30 έως την δύση του ηλίου. Ο περίπατος στις αρχαιότητες γίνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης, για εφέτος, των ερευνών που διεξάγονται στο πλαίσιο της συστηματικής ανασκαφής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό την διεύθυνση της δρ. Ιφιγένειας Δεκουλάκου και την εποπτεία της Εφορείας, ενώ οι εργασίες ευπρεπισμού του χώρου και πρώτων σωστικών μέτρων συντήρησης είναι σε εξέλιξη.

>>> Ως σημείο συνάντησης και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου μπροστά στο Βαλανείο, στην παραλιακή οδό Νηρέως της Νέας Μάκρης (κοντά στον ναό της Αγίας Κυριακής). Καλύτερα να βρίσκεται κανείς εκεί στις 18:00.

002 MARA>>>>>> Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια και νερό >>>> Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης παρακαλούν να ενημερώσετε εγκαίρως για την συμμετοχή σας. Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 697-1994920, 22940-55155, 6945-079690.

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης ο Αττικός περίπου το 160 μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πρόκειται για το «Ιερό του Κανώβου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος - 3ος αι. μ.Χ.), βιογράφος του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση:
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=19842

 

 

003 MARA

Υπεύθυνοι εκδήλωσης:

Πέλλη Φωτιάδη και Λαμπρινή Σίσκου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής
Μαρία Παπαπαύλου, Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα

 

Από το Face Book της Πέλλης Φωτιάδη Pelly Fotiadi (από όπου πήραμε τις φωτ από τις ανασκαφές του 2016 και τις επισκέψεις σχολείων της περιοχής) αντιγράφουμε και αυτό:

Αναμνηστικόν...

Στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών Μαραθώνος (2ου αι. μ.Χ.) ολοκληρώθηκαν για το 2016, εχθές 22/7, οι ανασκαφές που διεξάγονται, στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ιφιγένειας Δεκουλάκου και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα, κατά την παρουσίαση του Έργου της Εταιρείας.


004 MARAΣτην ανασκαφή φέτος το συνεργείο μας αποτελούσαν οι ειδικευμένοι τεχνίτες Ameen Mehana, Sotirios Tragopoulos και ο ειδικευμένος εργάτης Ilias Kissas. Στις εργασίες τεκμηρίωσης και ανασκαφής συμμετείχαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Παν/μιου Ρόδου Χριστίνα Αντωνιάδου (Christine Antoniadou), Στέλιος Γαϊτανίδης, Ελένη Μαυραειδοπούλου (Elena Mavr) και Αγγελική Τσιαμίδη (Angeliki Tsiadimi) και για δεύτερη συνεχή περίοδο η αρχαιολόγος Δάφνη Μαϊκίδου (Dafni Maikidou). Τις συνεχιζόμενες εργασίες ευπρεπισμού του χώρου έχουν αναλάβει οι ειδικευμένοι τεχνίτες της εφορείας Παναγιώτης Ντάσης, Βασίλης Λίτσκα και Αντώνης Κιτζάπης. Την ευθύνη φύλαξης των αρχαιοτήτων έχουν οι φύλακες αρχαιοτήτων του Μαραθώνα, Γιάννης Κλεφτάκης και Γιώργος Γκαγκάς. Τις εργασίες συντήρησης στον χώρο έχει αναλάβει η συντηρήτρια της εφορείας Λαμπρινή Λάμπρου (Lamprini Lamprou) και των κινητών ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα η συντηρήτρια Σάνυ Καβαλέκα (Sany Kavaleka). Εκτός της εποπτείας, στην επιστημονική ομάδα των ανασκαφών συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι Λαμπρινή Σίσκου και η γράφουσα. Θα θέλαμε, από εδώ, να τους ευχαριστήσουμε όλους θερμά! Να είμαστε καλά, καλύτερη ακόμη συνέχεια ανασκαφής το 2017...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αντρέι Ρουμπλιόφ Πανσέληνος στην Βραυρώνα »