Μια μέρα στην Αίγινα

01 agia KyriakiΑπό την Αφαία στην Παλαιοχώρα

Με ξεναγό τη Χρυσή Καραϊωσηφίδου

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Φεύγουμε νωρίς το πρωί με πούλμαν από την Αθήνα για τον Πειραιά και στις 8.20 αποπλέουμε με τον Άγιο Νεκτάριο για το νησί. Θα ξεναγηθούμε στις αρχαιότητες και στον δωρικό ναό της Αθηνάς Αφαίας και θα περπατήσουμε την Παλαιοχώρα, τον οικισμό με τις 38 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όπου έζησαν οι Αιγινήτες από τα τέλη του 9ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.

Μία από τις εκκλησίες της σχεδόν άγνωστης Παλαιοχώρας, που χαρακτηρίζεται και ως «ο Μυστράς του Αργοσαρωνικού», είναι το καθολικό της Μονής της Αγίας Κυριακής, το οποίο αποτελείται από δύο μονόχωρους και θολοσκέπαστους ναούς, ο ένας αφιερωμένος στην αγία Κυριακή και ο άλλος στη Ζωοδόχο Πηγή. Ο Ακάθιστος Ύμνος και η Δευτέρα Παρουσία είναι ανάμεσα στα θέματα της πλούσιας εικονογράφησης των δύο ναών, οι οποίοι συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν πριν από μερικά χρόνια. Η Μονή, που λειτούργησε αδιάκοπα ως τη δεκαετία του 1950, γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της μετά το 1550 και μέχρι τα 1700. Αλλά τα εκκλησάκια της Παλαιοχώρας είναι πολλά και ο τόπος καλεί τον επισκέπτη να γίνει εξερευνητής για να γνωρίσει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς της Ελλάδας.

02 2011 12 06 11 51 34web>>>>>>> Για την Αφαία υπάρχει στο Αρχείο μας: ένας μικρός εικονογραφημένος οδηγός για να γνωρίσει κανείς αυτό το καταπληκτικό, αλλά συλημένο, μνημείο, που βρίσκεται στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στη βορειοανατολική πλευρά της Αίγινας, απέναντι από τις ακτές της Αττικής. Περιλαμβάνονται κατόψεις του ιερού και του ναού, αναπαραστάσεις και σχέδια του ναού και των αετωμάτων, φωτ υλικό και ένα σύντομο κείμενο της αρχαιολόγου Ελένης Παπασταύρου (από τον Ιστότοπο «Οδυσσεύς» του ΥΠΠΟΛ).

 

 

 

 

 

 

03 Aphaia reconstruction temple

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τριήμερο στην Αχαΐα Ιράν τον Οκτώβριο »