Κωνσταντινούπολη, μέρος πρώτο

01 kpoli meros aΙστορική Γεωγραφία του ευρύτερου χώρου

Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά

Στην πρώτη διάλεξη θα μιλήσουμε κυρίως για τον «ιχθυόεντα» Βόσπορο, τα τέρατα και τα θαύματα, τη ναυσιπλοΐα και τις γέφυρες (από εκείνη που κατασκεύασε ο Μανδροκλής τον 6ο π.Χ. αι. μέχρι την πρόσφατη που εγκαινίασε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο του 2016). Στη δεύτερη διάλεξη θα ταξιδέψουμε στην Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά και θα μιλήσουμε για τον θρακικό και μικρασιατικό περίγυρο και το αρχαίο Βυζάντιον από τον καιρό των Μεγαρέων αποίκων έως το 324 μ.Χ., όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος επέλεξε αυτή τη θέση για να ιδρύσει τη νέα αυτοκρατορική έδρα.

Δύο διαλέξεις:
Το απόγευμα της Τετάρτης 13 και 20 Απριλίου (6.30-9.00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 14 και 21 Απριλίου (11.00-1.30)
Παρακαλούμε εγγραφείτε εγκαίρως

02 kpoli meros aΟι διαλέξεις θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα με θέμα «Κωνσταντινούπολη, μέρος δεύτερο: Τοπογραφία της μακροβιότερης αυτοκρατορικής πρωτεύουσας»

Στο Αρχείο μας θα βρείτε πλούσιο υλικό σχετικά με το θέμα (και ακόμα περισσότερα αν βάλετε πρώτα τον κωδικό σας και συνδεθείτε με μερικές από τις προτάσεις μας):

>> Κορομηλά, Προποντίδα (Μέρος Πρώτο) στις Σημειώσεις Πανοράματος. Ο πλήρης τίτλος: Κωνσταντινούπολη, Ιστορική Γεωγραφία του ευρύτερου χώρου: Η Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά και ο ζωτικός θρακικός περίγυρος (μην παραλείψετε να πλοηγηθείτε και στο Συνοδευτικό Υλικό)

>>> Μήλλας, Προποντίδα 07. Η ψαρική και τα μαρμαρινά σκαριά (1994) στα Συνοδευτικά Κείμενα. Ο πλήρης τίτλος: Ακύλας Μήλας, «Άνθρωποι της θάλασσας. Η ζωή των ψαράδων και οι τρόποι αλιείας στην ευκαρποτάτη Προποντίδα». Μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ψαρικής στην ψαρομάνα Προποντίδα από κάποιον που έχει πολλές προσωπικές εμπειρίες. Το άρθρο συνοδεύεται από σύντομο Γλωσσάρι και τρεις φωτ (1930-1980).

03 kpoli meros a>>>> Επίσης: Μήλλας, Προποντίδα 02. Ανατολική Θράκη (1994). Ο πλήρης τίτλος είναι: «Στις Θρακικές πλευρές. Αιγιαλοί και καστροπολιτείες συντροφεύουν τον ταξιδιώτη στο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη». Πρόκειται για μία σύντομη ιστορική αναδρομή με τη μορφή οδοιπορικού στα θρακικά παράλια της Θάλασσας του Μαρμαρά, με στάσεις στη Ραιδεστό / Tekirdağ, την Ηράκλεια / Marmara Ereğlisi, τη Σηλυβρία / Silivri, τους Επιβάτες / Selimpaşa και την περιοχή γύρω από τα Γανόχωρα / σήμερα Gaziköy και Hoşköy. Το άρθρο συνοδεύεται από αρχειακές φωτογραφίες.

>>>>> Κοντάρας, Η εικόνα της Παναγίας της Κίου (2015). Ένα θαυμάσιο κείμενο για «Τη Θεομάνα τση Κιος», την τεράστια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν στη μικρασιατική Κίο (σήμερα Gemlik). Η εικόνα σώθηκε από τον χαμό του 1922 από την Κιώτισσα Μάλαμα Μαυρουδή. Ύστερα από πολλές περιπέτειες στην Ελλάδα, αποδόθηκε το 1934 στην προσφυγική κοινότητα της Νέας Κίου στην Αργολίδα. Ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του μικρασιατικού ελληνισμού, «ξαναβλέπει» την εικόνα και αναμετρά τα θαύματά της, γράφοντας ένα κείμενο στην ντοπιολαλιά την οποία γνωρίζει θαυμάσια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σκηνές από την Ιλιάδα Κ/ΠΟΛΗ τρεις διαλέξεις »