Μαύρη Τρίτη στην Πόλη

hippodrome1Σχολιάζοντας, μερικές ώρες μετά το χθεσινό μακελειό στον Ιππόδρομο (αφού πρώτα κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να συνέλθουμε και να καταλάβουμε τι συνέβη το πρωί της Τρίτης 12/1/2016

Οι Βυζαντινοί είχαν εναποθέσει την ευεργετική παρουσία του οικουρού όφεως, αντί σε ένα σπιτόφιδο, σε τρία χάλκινα φίδια. Τα τρία ερπετά ήταν πλεγμένα στη βάση του «τρίποδα των Δελφών», το αφιέρωμα των ελληνικών πόλεων στο δελφικό Ιερό για τις νίκες εναντίον των Περσών, το οποίο είχε μεταφέρει ο Μέγας Κωνσταντίνος στη νέα του πρωτεύουσα και το είχε τοποθετήσει στο κέντρο του Ιππόδρομου. Στην κορυφή του κίονα, ξεμπλέκονταν οι κορμοί, απλώνονταν, για να κρατήσουν έναν μεγάλο λέβητα («καζάνι»), και κατέληγαν σε τρία πολύ ζωντανά κεφάλια. Έργο της ύστερης Αρχαϊκής εποχής στη μετάβασή της προς την Κλασική. Αυτά τα αρχαία φίδια απέτρεπαν κάθε άλλο ερπετό να γλιστρήσει μέσα στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Έτσι πίστευαν οι κάτοικοί της. Και ο Ιππόδρομος λειτούργησε επί αιώνες ως ο τρίτος θεσμικός πόλος της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.

Ήρθαν καιροί δίσεχτοι, άλλαξαν τα πράγματα, τα φίδια έχασαν τα κεφάλια τους κι έμεινε η Πόλη δίχως το προστατευτικό της έμβλημα. Ένα φίδι έφτασε χθες το πρωί μέχρι τον ερειπωμένο Ιππόδρομο, το κέντρο του ιστορικού-τουριστικού κέντρου της Πόλης. Το μακελειό έγινε δίπλα στην κρήνη, που είχε δωρίσει ο Κάιζερ στον «αδελφό» του, τον αιμοσταγή σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ, το 1898. Ανάμεσα στους νεκρούς, εννέα Γερμανοί τουρίστες. Κλείνοντας το διάγγελμά της η καγκελάριος δεν παρέλειψε να πει και δυο καλά λόγια για την Τουρκία που κινδυνεύει από τους τρομοκράτες κι έχει να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλα προβλήματα. Για τους Κούρδους που σφαγιάζει καθημερινά το κράτος σε έναν ανηλεή αγώνα (147 προχτές) η επίσημη Γερμανία δεν έχει βγάλει άχνα. Όπως τότε. Το φθινόπωρο του 1898, όταν ο Κάιζερ ετοίμαζε την επίσκεψη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μολονότι είχε προηγηθεί η πρώτη ομαδική σφαγή Αρμενίων και Ασσυρίων (1894-1897). Χιλιάδες Γερμανοί αντιτάχθηκαν στην προοπτική αυτής της επίσκεψης. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους. Αλλά ο Κάιζερ πήγε. Εκτός των άλλων, η Γερμανία σχεδίαζε να αναλάβει την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε την Πόλη με τη Μέκκα και τη Βαγδάτη. Η κρήνη εις ανάμνηση της επίσκεψης, ένα θολοσκέπαστο κατασκεύασμα στην αρχή του Ιππόδρομου, αναφέρεται ως «νεοβυζαντινού» ρυθμού.

Κατά τα άλλα, και αυτή η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, απασχόλησε ελάχιστα τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες το μακελειό στην καρδιά της παλαιάς Πόλης θα έχει ξεχαστεί. Εξάλλου το ίδιο είχε συμβεί με τη βόμβα στην Άγκυρα (101 νεκροί, Κούρδοι οι περισσότεροι) πριν από τρεις μήνες. Το ίδιο και με την επίθεση με όλμους εναντίον του ασιατικού αεροδρομίου της Πόλης την προπαραμονή των Χριστουγέννων. Σιγή ιχθύος. Εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία έχει τεθεί στο απυρόβλητο. Τώρα, μάλιστα, βρίσκεται υπό πλήρη προστασία. Με εξαίρεση την πρόσφατη αλλαγή της ρωσικής πολιτικής, κανείς άλλος δεν αναφέρεται στα καθημερινά περιστατικά κρατικής βίας, στις διώξεις, στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Κανείς δεν την εγκαλεί, ούτε καν για τους χειρισμούς της στην προσφυγική τραγωδία και το διαρκές έγκλημα που διαπράττει στο Αιγαίο. Πολύ δυσάρεστα, πάρα πολύ θλιβερά, άκρως ανησυχητικά κι ακατανόητα πράγματα.

 

hippodrome4Στην τραγωδία της Τρίτης αναδείχθηκε μία θαρραλέα γυναίκα, η οποία με την ετοιμότητά της έσωσε μία ομάδα Γερμανών τουριστών. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ξεναγός. Αναδημοσιεύουμε την είδηση: «Lauft weg!» (Τρέξτε μακριά!) ούρλιαξε η κ. Σιμπέλ Σατίρογλου, η νεαρή γερμανόφωνη Τουρκάλα που ξεναγούσε ένα γκρουπ των τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Λεπτομερέστερα, η κ. Σατίρογλου, ξεναγώντας 20 - 25 άτομα, είχε φτάσει στον οβελίσκο του Θεοδοσίου όταν άκουσε έναν περίεργο θόρυβο, πρόσεξε έναν μουσάτο νεαρό, κατάλαβε τι πρόκειται να συμβεί κι έβγαλε την αγωνιώδη κραυγή. Η ίδια γλίτωσε με τραύματα στο πόδι και μερική κώφωση, η οποία είναι ακόμα άγνωστο πώς θα εξελιχτεί.
Αν η ξεναγός δεν είχε φωνάξει, ίσως τα θύματα να ήταν περισσότερα από τους 10 τουρίστες που τελικά σκοτώθηκαν (9 Γερμανοί κι ένας Περουβιανός).

 

 

hippodrome5hippodrome3

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ολισθαίνοντας … Στέφανος Στεφάνου »