Άγιος Λουκάς Καρπάθου

01 agios loukas IMG 6052Ένα βυζαντινό ξωκλήσι-αποκάλυψη

Μας περίμενε σε μια από τις τελευταίες, τις άπειρες στροφές του δρόμου που οδηγεί βόρεια από την πρωτεύουσα της Καρπάθου, τα Πηγάδια, προς την πιο όμορφη ίσως παραλία του νησιού, τα Άπελλα. Η απόσταση από την πρωτεύουσα 20 χιλιόμετρα. Κουρνιασμένο στα ριζά ενός μεγάλου, όρθιου, βράχου μέσα σ’ ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς, με απότομες πλαγιές κατάφυτες από πεύκα, που έφθαναν μέχρι την θάλασσα, ένα μικρό, περίεργο, ξωκλήσι, που ίσα-ίσα διακρινόταν από την θολωτή, κόκκινη στέγη του. Ήταν αδύνατο ν’ αντισταθούμε στον πειρασμό να το επισκεφθούμε.
Και η περιέργειά μας ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα. Ευωδιά από πεύκο, θυμάρι και αλισφακιά μας κατέκλυσαν μόλις βγήκαμε από το αυτοκίνητο. Η μοναδική ευωδιά της φρυγμένης ελληνικής γης, το καλοκαίρι. Φθάνοντας στο επίπεδο του ξωκλησιού διαπιστώσαμε ότι είναι ένα μικρό, τελείως απλό εξωτερικά, κτίσμα, στεγασμένο από μια θολωτή στέγη, και κτισμένο στη βάση ενός μεγάλου γκρίζου βράχου. Το δάπεδο στο σημερινό του προαύλιο είναι στρωμένο με ωραία λειασμένες πέτρες, ενώ τα ερείπια των τοίχων στη βορεινή πλευρά του προαυλίου, με ορισμένα σπαράγματα τοιχογραφιών, δίνουν την εντύπωση ότι θα πρέπει να υπήρχε στον χώρο αυτόν ένας νάρθηκας που είχε καταρρεύσει.
Η μικρή είσοδος του ναού ήταν ορθάνοιχτη. Στον τοίχο δίπλα στην είσοδο είναι ζωγραφισμένος με ζωηρά χρώματα, που διατηρούν ακόμα την ζωντάνιά τους, ένας άγιος. Η επιγραφή που θα μας διαφώτιζε έλειπε, αλλά η στρατιωτική του περιβολή και η θέση όπου είχε ζωγραφιστεί σήμαιναν, πιθανόν, ότι αυτός πρέπει να είναι ο προστάτης-άγιος εδώ.

Γράφει η Κάλλη Γουργιώτου για τους επισκέπτες του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (apan.gr), αλλά δεν αρκείται στην έκπληξη και τον ενθουσιασμό της αποκάλυψης. Το εκκλησιδάκι, του οποίου ο κυρίως ναός είναι υπόσκαφος και καταλήγει σε Αγίασμα στα σπλάχνα του βράχου, την ώθησε να ερευνήσει τη βιβλιογραφία. Δείτε το άρθρο

 pdfGourgiotou_Karpathos_St_Loukas_2015.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Εικόνες από μία έκθεση» Από το Καρς στο Κιλκίς »