Ελλήσποντος – Δαρδανέλλια: Οι μύθοι των Στενών

01 XARTHSΤα μνήματα-μνήμες-σήματα και σημάδια που τοποθέτησαν οι Έλληνες στο φοβερό Στενό του Ελλήσποντου φανερώνουν την σπουδαιότητα αυτού του θαλασσινού διαδρόμου που συνδέει το Αιγαίο κι όλη τη Μεσόγειο με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τον Βόσπορο (το άλλο φοβερό Στενό) και τη Μαύρη Θάλασσα.
Και επειδή η μυθολογία δεν είναι μόνον η πανίσχυρη συλλογική μνήμη, αλλά καταγράφει με τρόπο αλάνθαστο και τη γεωγραφική πραγματικότητα και την ουσία της ανθρώπινης περιπέτειας που συνήθως ονομάζουμε «ιστορία», ξαναδιαβάσαμε τους κυριότερους ελλησποντιακούς μύθους.

Στο Αρχείο (Συνοδευτικό Υλικό: Σημειώσεις του Πανοράματος) θα βρείτε τρία άρθρα, γραμμένα ειδικά για το ΑΠΑΝ, με θέμα τους μυθικούς ήρωες του Ελλήσποντου. Συνοδεύουν και τη Γεωφυσική Οντότητα, Θάλασσες: Δαρδανέλλια και τον Τόπο: Επαρχία Μαδύτου (στην Ευρωπαϊκή Τουρκία > Χερσόνησος Καλλιπόλεως / Θρακική Χερσόνησος. Μην παραλείψετε να βάλετε τον κωδικό σας, γιατί αλλιώς θα δείτε λίγα πράγματα. Και αν δεν μπορείτε να μπείτε σε ορισμένα, θα πει ότι έληξε η συνδρομή σας στο Αρχείο. Θα το καταλάβετε, άλλωστε, γιατί γράφει δίπλα «Γίνε μέλος κλπ».
Θυμίζουμε, επίσης, ότι κάθε Θέμα συνδέεται με άλλα (άρα πατήστε πάνω δεξιά εκεί που λέει Θέματα), αλλά και με Γεωφυσικές Οντότητες (Θάλασσες, Ποτάμια κλπ), και κάθε Ταυτότητα συνδέεται με Συνοδευτικό Υλικό (Φωτ., Χάρτες, Βιβλιογραφία κλπ). Ακόμα και στους Χάρτες ή στις Φωτ. υπάρχει Συνοδευτικό Υλικό (πλούσιο σε πολλές περιπτώσεις). Γιατί, το έχουμε ήδη διευκρινίσει, οι θησαυροί του ΑΠΑΝ κρύβονται στο μπαούλο που ονομάσαμε Συνοδευτικό Υλικό. Είναι απίστευτες οι διασυνδέσεις μέσα από εκεί. Πάντα με τον κωδικό σας. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι όλοι μας οι χάρτες είναι σε ψηλή ανάλυση. Πατώντας πάνω ... βλέπει κανείς και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όμως μην παραλείψετε να διαβάσετε και τα κείμενα της Ταυτότητας του Χάρτη. Και να δείτε το Συνοδευτικό Υλικό. 

Προς το παρόν, για να βοηθήσουμε την πλοήγηση, σας παραπέμπουμε κατευθείαν στις ταυτότητες των τριών ελλησποντιακών μύθων. Από εκεί μπορείτε να αρχίσετε το ταξίδι.

madytos 2Έλλη και Ελλήσποντος
Η πτήση πάνω από το θαυμάσιο και τρομερό Στενό, η επώνυμη ηρωίδα του Ελλήσποντου και ο γενεσιουργός μύθος της ελληνικής παρουσίας πέρα από το Αιγαίο. Γράφει η Έφη Αλλαμανή

Εκάβη και Ελλήσποντος
Η τραγική μάνα Εκάβη, βασίλισσα της ηττημένης Τροίας, και το Κυνός Σήμα κοντά στην ελλησποντιακή Μάδυτο, μία πανάρχαια αιολική και, αργότερα, αθηναϊκή αποικία που είχε ως έμβλημα στα νομίσματά της τη μάνα, η οποία μεταμορφώθηκε σε πετρωμένο σκύλο και τρόμαζε τους Έλληνες ναυτικούς. Στο στενότερο σημείο των Στενών. Γράφει η Έφη Αλλαμανή

Πρωτεσίλαος
Ο μεγάθυμος Θεσσαλός ήρωας, πρώτος νεκρός της απόβασης στην Τροία, φρουρός της εισόδου στον Ελλήσποντο κι απαρηγόρητος σύζυγος της Λαοδάμειας. Μύθοι, λατρεία, μνήμη και μνημεία. Συμβολή στη μελέτη της Θρακικής Χερσονήσου.
Γράφουν η Έφη Αλλαμανή και η Μαριάννα Κορομηλά
Δείτε και τους εξαιρετικούς χάρτες και τις άλλες θάλασσες που συνδέονται με τα Δαρδανέλλια και πάτε συντροφιά με τον Πρωτεσίλαο μέχρι τη Χαλκιδική και την Ολυμπία ή και ως τη Ρώμη (το άρθρο είναι 46 σελίδες!).

 

Madytos NomismaΑπό τον Πρωτεσίλαο ή από τα Δαρδανέλλια μπορείτε να μπείτε στα Κείμενα (στο Συνοδευτικό Υλικό) και να διαβάσετε το άρθρο της Angelika Waiblinger, «Ευρήματα από τις γαλλικές ανασκαφές στον Ελαιούντα 1915, 1920-23» στα γαλλικά. Επειδή ο τύμβος του μεγάλου ήρωα ήταν κάπου στην περιοχή του αρχαίου Ελαιούντα, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα. Και μάλλον δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ποτέ, διότι στον Ελαιούντα είχαν στρατοπεδεύσει οι γαλλικές δυνάμεις στη διάρκεια της Εκστρατείας της Καλλίπολης (1915) –εξ ου και οι «ανασκαφές». Οι νεκροί ήταν τόσοι πολλοί, ώστε ο μικρός όρμος μπροστά στην αρχαία πόλη ονομάστηκε Μόρτο. Ο Τρωικός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα ...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μην παραλείψετε Το Πρωτόλαδο του 2015 »