Ημέρα των Αναργύρων

01 Jerash2008Ημέρα των γιατρών και θεραπευτών που αγάπησαν τον άνθρωπο και αγαπήθηκαν από την ανθρώπινη κοινότητα

Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι ανάργυροι γιατροί της Ύστερης Αρχαιότητας που αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία. Οι δέκα κατάγονται από την Ανατολή, κυρίως την ευρύτερη Συρία, ενώ δύο από τη Ρώμη. Και οι δώδεκα τιμώνται ανά ζεύγη, όπως ο Κοσμάς και ο Δαμιανός (δίδυμα αδέλφια από τη Συρία, γνωστά ακόμα και για τις μεταμοσχεύσεις που έκαναν) και τα αδέλφια Κοσμάς και Δαμιανός που μαρτύρησαν στη Ρώμη, ή ο Ιωάννης και ο Κύρος. Χωριστά λατρεύεται ο Μικρασιάτης άγιος Παντελεήμων ο μεγαλομάρτυρας και ιαματικός, καθώς και γιατροί ή θεραπευτές νεότερων εποχών, όπως ο Ελλαδίτης όσιος Λουκάς ο εν Στειρίω της Βοιωτίας (896-953).

Αλλά σήμερα, 1η Νοεμβρίου του 2015, τιμώντας τη μνήμη των Σύριων αδελφών Κοσμά και Δαμιανού που γιορτάζουν, και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε τις οφειλές σε αυτή την κοιτίδα του χριστιανικού πολιτισμού που ξεθεμελιώνεται, δημοσιεύουμε μια σειρά φωτογραφιών από έναν πρωτοβυζαντινό ναό στη Γέρασα της Ιορδανίας. Η Γέρασα (Jerash), μία από τις ελληνιστικές πόλεις της συριακής Δεκαπόλεως, που ο μύθος λέει ότι την ίδρυσε ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος για να εγκαταστήσει τους βετεράνους Μακεδόνες που παραπονιόνταν ότι γέρασαν πολεμώντας, απέχει 65 χλμ από τα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας. Η πρώτη συριακή κωμόπολη κοντά στα σύνορα είναι η Ντάραα, που βομβαρδίζεται εδώ και μία εβδομάδα από τη ρωσική αεροπορία.

Μία από τις 13 πρωτοβυζαντινές εκκλησίες του πελώριου αρχαιολογικού χώρου της Γέρασας είναι τρισυπόστατη. Τρεις ναοί –ο ένας αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο άλλος στον άγιο Γεώργιο και ο τρίτος στους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό–, επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα κοινό αίθριο κι έναν κοινό νάρθηκα. Κτίσμα της εποχής του Ιουστινιανού (χτισμένο μεταξύ 529 και 531) με δάπεδο σκεπασμένο από ψηφιδωτά με πολλές αγροτικές σκηνές και επιγραφές. Μία από αυτές: «ΚΥΡΙΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΕΛΕΗΣΟΝ ...»

Μικρό αφιέρωμα από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», στους «Γιατρούς του Κόσμου» και σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν εθελοντική εργασία σε δημοτικά ιατρεία, σε κινητές μονάδες, στους προσφυγικούς καταυλισμούς και όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κείμενο υψηλού ήθους Μην παραλείψετε »