Ο μάρτυρας αρχαιολόγος – ψυχή της Παλμύρας

01 palmyra archaeologosΤα φρικτά γεγονότα που διαδραματίζονται καθημερινά στη Συρία και η χθεσινή (18/8) κορύφωση με ένα αποτρόπαιο έγκλημα μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε αμέσως στην πολύπαθη χώρα. Ο πρωτοπόρος και αναντικατάστατος αρχαιολόγος Khaled al-Assad, διευθυντής Αρχαιοτήτων της Παλμύρας ως τη συνταξιοδότησή του, εργαζόταν ακόμα στην αγαπημένη του Παλμύρα. Ήταν 82 χρονών. Υπέστη βασανιστήρια από τις δυνάμεις του ΙΣΙΣ για να αποκαλύψει πού έκρυψαν τις πιο πολύτιμες αρχαιότητες αυτός και οι συνάδελφοί του, για να τις διαφυλάξουν, καθώς προχωρούσαν οι τζιχαντιστές προς τη «νύφη της ερήμου». Δεν έβγαλε άχνα. Τον αποκεφάλισαν μπροστά στο Μουσείο και κρέμασαν το σώμα του σε έναν κίονα του αρχαιολογικού χώρου. Ας μη σταθούμε στο έγκλημα, αλλά στις αξίες που υπερασπίστηκε αυτός ο άνθρωπος αρνούμενος να παραδώσει τα ιερά και όσια.

 

 

 

 

02 palmyra archaeologosΕκατό ημέρες πριν από τον μαρτυρικό θάνατο του Khaled al-Assad, ολοκληρώσαμε τη «Χαμηλή πτήση πάνω από την Παλμύρα». Είναι μια εικονογραφική περιήγηση (ένα βίντεο) στη φαντασμαγορική «νύφη της ερήμου» πριν από την καταστροφή. Το αφιερώνουμε στη μνήμη του.

Σε κάποια ανάπαυλα της ημέρας ή της νύχτας αφιερώστε και εσείς 18 λεπτά, για να περιηγηθείτε την αρχαία συριακή πόλη στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του. Τη μελέτησε, την αναστήλωσε, διεύθυνε τις ανασκαφές, οργάνωσε το μουσείο της. Της δόθηκε ολόψυχα, την υπερασπίστηκε με τη σιωπή του, και την καθαγίασε με το αίμα του.

Αρχείο Πανοράματος - «Χαμηλή πτήση πάνω από την Παλμύρα»