Ανάμεσα στον Έβρο και στο Θρακικό Αρχιπέλαγος

01 ag efploosΒραδιάζει και παραλίγο να τελειώσει η ημέρα δίχως να μνημονεύσουμε τον πιο καλοκαιρινό, το πιο θαλασσινό, τον πιο ξεχασμένο άγιο που γιορτάζει σήμερα. Ονομάζεται Εύπλους και Εύπλοος. Ήταν Έλληνας της υστερορωμαϊκής Σικελίας. Μαρτύρησε επί Διοκλητιανού.

Ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι, κτισμένο ίσως γύρω στα 1000, υπάρχει σε έναν καταπληκτικό υδροβιότοπο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Ανάμεσα στις εκβολές του Έβρου και στο Θρακικό Αρχιπέλαγος (ΒΑ Αιγαίο), τριγυρισμένο από βαλτοτόπια, λιμνοθάλασσες και μικρολίμνες. Αντικρίζει από μακριά την Ίμβρο.
Είναι ο Άγιος Εύπλους της Αίνου, σήμερα Enez (στα τουρκοελληνικά σύνορα). Το εκκλησάκι με τον υπερμεγέθη τρούλο σώθηκε, επειδή το χρησιμοποίησαν οι Οθωμανοί για να θάψουν εδώ τον καπτάν Γιουνούς μπέη, αρχιναύαρχο του Μεχμέτ του Πορθητή. Ο Γιουνούς κατέλαβε την Αίνο τον Ιανουάριο του 1456. Ένα μοναχικό μνημείο, πρόσφατα συντηρημένο. Στο απώτατο άκρο του αιγαιακού κόσμου. Πλόες καλοί και γαλήνιοι.

 

 

02 ainos>>> Στο πλουσιότατο Αρχείο του Πανοράματος (apan.gr) θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για την Αίνο, κυρίως στο Συνοδευτικό Υλικό της Ταυτότητας. Το θρακικό τμήμα του Αρχείου μας συνεχώς εμπλουτίζεται. Πλοηγηθείτε στον ΤΟΠΟ: Ευρωπαϊκή Τουρκία / Ανατολική Θράκη για να περάσετε στα επί μέρους. Μην ξεχνάτε ότι το περισσότερο υλικό βρίσκεται συνδεδεμένο με την ταυτότητα του κάθε Τόπου και του κάθε επί μέρους Θέματος. Αν είστε συνδρομητής του ΑΠΑΝ, βάλτε οπωσδήποτε τον κωδικό σας για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις υπό κατασκευή ταυτότητες. Το μεγάλο ταξίδι στη Θράκη ετοιμάζεται. Προς το παρόν: μια πρώτη γνωριμία.