Δαμασκός, παραμονή του αγίου Ιωάννη

damaskos tzamiΚόσμος πολύς θα συγκεντρωθεί από νωρίς για τη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής στο Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού, όπως κάθε Παρασκευή. Όμως η σημερινή ημέρα δεν είναι σαν τις άλλες. Παραμονή του αγίου Ιωάννη. Χιλιάδες Μουσουλμάνοι θα έρθουν για να προσκυνήσουν το κιβώριο στο κέντρο του τεμένους (φωτ). Εδώ έχει εναποτεθεί η κεφαλή του Προφήτη Γιαχία, όπως αναφέρεται στο Κοράνι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. Στην ισλαμική τάξη των προφητών την κορυφαία θέση κατέχει ο Μωάμεθ. Ακολουθεί ο Ίσα (ο Χριστός). Έπεται ο Ιωάννης.
Για όλους τους Μουσουλμάνους της Συρίας, το κιβώριο αποτελεί αντικείμενο λατρείας. Άντρες και γυναίκες προσεύχονται με τις ώρες εδώ. Χαϊδεύουν τα ασημένια κάγκελα, πετάνε μέσα χαρτάκια με παρακλήσεις, με ευχαριστίες, υψώνουν τα χέρια, πέφτουν στα γόνατα, ζητούν βοήθεια. Ψιθυριστές και φωναχτές προσευχές, αναστεναγμοί κλάματα, επικλήσεις. Είναι ο δικός τους μάρτυρας - άνθρωπος της ερήμου και δώρο του Θεού. Θα συναντηθούμε μαζί τους σε κάποια Δέηση, δεόμενοι και εμείς.

>>>> Για το Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού / Τζαμί των Ομαγιαδών θα βρείτε υλικό στο Αρχείο μας. Δείτε, κάνοντας κλικ εδώ, τα σχέδια, τους χάρτες, τις φωτ και τις Σημειώσεις του Πανοράματος που συνοδεύουν τα συνοπτικά στοιχεία της ταυτότητας.