Αποχαιρετώντας την Παλμύρα

bedouin womanΈνα τριήμερο για τη Συρία με επίκεντρο την Παλμύρα
Δευτέρα 8 με Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στο Πανόραμα
Μικρή φωτογραφική έκθεση και ένα ταξίδι μνήμης

Η Μαριάννα Κορομηλά θα διαβάσει το αφήγημα «Στον αστερισμό του Καρκίνου» που είναι το πρώτο κείμενο από τις Τέσσερις ιστορίες για μια χαμένη πανσέληνο (το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1989 από το Πανόραμα· το πρώτο από τα τέσσερα κείμενα κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό 500 αντιτύπων από το ΜΙΕΤ με την ευκαιρία της έκθεσης «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία» τον φετινό Φεβρουάριο και έχει εξαντληθεί).
Το κείμενο είναι γνωστό, το βρήκαμε και σε τρία μέρη στο YouTube (από παλαιά εκπομπή στο ΣΚΑΪ 100,3) αλλά η ανάγνωση, που θα συνοδευτεί από προβολή πλουσιότατου εικονογραφικού υλικού, έχει διαφορετική δυναμική όταν είναι ζωντανή και γίνεται σε κύκλο ακροατών. Και η φόρτιση μεγαλώνει –πόσο, μάλιστα, τώρα. Τώρα που επιβάλλεται να κρατήσουμε την καραβανούπολη στη μνήμη μας, όπως μας δόθηκε αυτός ο μαγευτικός τόπος.

Η ανάγνωση θα γίνει δύο φορές:
το πρωί της Τρίτης 9/6 (11.00 με 1.15)
και το απόγευμα της Τετάρτης (6.30 με 8.45) με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα ενδιάμεσα.
Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα ποτήρι κρασί. Παρακαλούμε εγγραφείτε εγκαίρως.

Η μικρή φωτογραφική έκθεση περιλαμβάνει κυρίως μερικές μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από την έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία» (που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη 7/2-17/5/2015) και μερικές ακόμα αρχειακές φωτογραφίες.
Θα είναι ανοιχτή, εκτός από τις ώρες της εκδήλωσης:
Δευτέρα 8/6 και Τετάρτη 10/6 το πρωί 11.00 με 1.30, το απόγευμα 4.00 με 6.00, ώστε να την επισκεφθεί και όποιος δεν θα λάβει μέρος στην εκδήλωση-αφήγηση.
Καλέστε φίλους για να γνωρίσουν το Πανόραμα μέσα από το πρόσωπο της Συρίας, έτσι όπως τη γνωρίσαμε από το 1985, όταν πραγματοποιήσαμε το πρώτο από τα θρυλικά εκείνα ταξίδια.

Μπορείτε να βρείτε το αφήγημα «Στον αστερισμό του Καρκίνου» από παλαιά ραδιοφωνική εκπομπή στο Facebook: Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα (που εγκαινιάστηκε στα μέσα Μαΐου). Αν είστε μέλη του Πανοράματος ή συνδρομητές του ΑΠΑΝ, δείτε και στο Αρχείο μας ένα βίντεο για την αρχαία Παλμύρα, παραγωγή του Δημιουργικού Τμήματος του ΑΠΑΝ (μην παραλείψετε να βάλετε τον κωδικό σας!) και πολλά άλλα συριακά θέματα.