Με το Πανόραμα στα βυζαντινά της ΠΓΔ της Μακεδονίας

Πέμπτη πρωί 11 – Κυριακή βράδυ 14 Ιουνίου 2015
Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά
Συνοδεύει τοπικός αγγλόφωνος ξεναγός

gia pgdmΤο τετραήμερο αρχίζει και τελειώνει στη Θεσσαλονίκη (ο κάθε ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο και τις ημερομηνίες μετάβασης και επιστροφής).
Ο καιρός αυτή την εποχή είναι πολύ καλός και ενδέχεται να έχει αρκετή ζέστη, με σχετική υγρασία. Οι συνθήκες είναι βαλκανικές. Το πρόγραμμα είναι πυκνό.

Θα επισκεφθούμε:
Ηράκλεια Λυγκηστίς, αρχαιολογικός χώρος στην αρχαία και βυζαντινή Επαρχία της Πελαγονίας (σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας)
Μοναστήρι / Μπίτολα (μια βόλτα με επίσκεψη στη Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου, αν τη βρούμε ανοιχτή εκείνη τη μεσημεριανή ώρα)
Κουρμπίνοβο, ναός Αγίου Γεωργίου (του 1191, επί Ισαακίου Β΄ Άγγελου, με εξαιρετικές τοιχογραφίες της ύστερης Κομνήνειας εποχής)
Αχρίδα (Οχρίδα): βυζαντινές εκκλησίες 11ου-14ου αι., Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων
Στο δρόμο Αχρίδα – Σκόπια: Πρίλαπος (μικρές βυζαντινές εκκλησίες, με τοιχογραφίες της Παλαιολόγειας εποχής)
Στα Σκόπια το πρωί της Κυριακής: Μονή Αγίου Παντελεήμονα Νέρετζι (κομνήνειος ναός του 1164 με θαυμάσιες τοιχογραφίες, η γνωστότερη των οποίων είναι ο Επιτάφιος Θρήνος)
Κουμάνοβο, κωμόπολη κοντά στα σύνορα με τη Σερβία: ναός Αγίου Γεωργίου Στάρο Ναγκορίτσινο (11ος αι. με τοιχογραφίες του 1313 και 1318, της εποχής του κράλη Μιλιούτιν, έργα που αποδίδονται στον Μιχαήλ και στον Ευτύχιο Αστραπά). Πρόκειται για σπουδαίο μνημείο, το οποίο σπάνια επισκέπτεται κανείς, γιατί είναι στο βόρειο άκρο της χώρας.
Κάθοδος προς την Ελλάδα. Αν προλάβουμε, θα επισκεφθούμε στον δρόμο τον αρχαιολογικό χώρων των Στόβων (νότια των Σκοπίων)

Τα ταξίδια γίνονται μόνο για μέλη του Πανοράματος. Με κύριους όρους: την τήρηση των ωραρίων, τα κλειστά κινητά τηλέφωνα και το ομαδικό πνεύμα.